Agris.cz - agrární portál

Dánská vláda od nového roku opět povolí chov norků, ale v menším měřítku

26. 9. 2022 | ČTK

Dánská vláda od nového roku opět povolí chov norků, ovšem ve výrazně menším měřítku než byl před pandemií covidu-19, uvedla agentura AP. Zákaz chovu těchto zvířat platil od listopadu 2020, kdy Kodaň nařídila vybití celé populace norků na kožešinových farmách v reakci na obavy z rozšíření koronaviru z nakažených zvířat na lidi.

Nařízení o dočasném zákazu chovu přestane platit 1. ledna a vláda dnes oznámila, že ho nehodlá prodlužovat. Chov norků v menším množství a při dodržení opatření proti zavlečení infekce neohrožuje veřejné zdraví, uvedlo v prohlášení ministerstvo životního prostředí a potravin. Ministerstvo rozhodnutí konzultovalo s vládní agenturou, která mapuje šíření nemocí v Dánsku.

Hromadné vybíjení zvířat, které nařídila premiérka Mette Frederiksenová, vyvolalo v Dánsku rozsáhlou debatu. V zemi se v době rozhodnutí chovalo na 15 milionů těchto zvířat. Později se ukázalo, že rozhodnutí vlády nemělo právní základ. Kvůli kauze tehdy odstoupil ministr pro potraviny Mogens Jensen, píše DPA.

Dánsko bylo jedním z hlavních světových vývozců norčích kožešin a ročně jich vyprodukovalo asi 17 milionů. Na družstvo Kopenhagen Fur, které sdružuje 1500 dánských chovatelů, připadá 40 procent celosvětové produkce norků. Většina vývozu směřovala do Číny a Hongkongu.

Ochránci zvířat proti chovu norků na kožešinu dlouhodobě vystupují, kritizují malé i klece i samotný princip tohoto podnikání. Chov norků ve čtvrtek zakázalo Lotyšsko, opatření ale začne platit až od roku 2028, píše AP.


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:01