Agris.cz - agrární portál

Vinaři z Česka bodovali na sérii soutěží Zlatá liga, vyhráli tři kategorie

27. 9. 2022 | ČTK

Vinaři z České republiky zabodovali v seriálu čtyř mezinárodních vinařských soutěží The Golden League (Zlatá liga), jejíž celkové výsledky oznámili pořadatelé v Berlíně. Soutěží se celkově účastní okolo 20.000 vzorků vín ze 41 zemí světa, hodnotí je na 700 mezinárodních porotců. O výsledcích informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích v zahraničí finančně podporuje.

"Zlatá liga je seriálem čtyř významných soutěží. Letní a zimní edice Berliner Wein Trophy, dále Portugal Wine Trophy, letos konané na Madeiře, a Asia Wine Trophy, která proběhla v jihokorejském Tedžonu. Podobně jako na olympijských hrách u soutěže národů i tady se sčítají všechny medaile získané na jednotlivých soutěžích seriálu," uvedl Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který účast vín z Česka na soutěžích organizačně zajišťoval.

Vítězem celé ligy se v kategorii výrobců do 30 hektarů staly Vinné Sklepy Skalák Leony Šebestové ze slovácké Skalky u Kyjova, v kategorii do 50 hektarů se letošním šampionem stalo Vican rodinné vinařství z Mušlova u Mikulova a nejlepším výrobcem šumivých vín celé ligy je Bohemia Sekt Starý Plzenec. Soutěží se ve 13 kategoriích. V letošním roce se klání Zlaté ligy zúčastnilo 36 výrobců vína z Česka s 386 víny.

Všechny soutěže Zlaté ligy pořádá DWM (Deutsche Wein Marketing), odehrávají se pod patronátem OIV (Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno), UIOE (Mezinárodní unie enologů) a VINOFED (Světová federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů).


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:49