Agris.cz - agrární portál

Likérka Fruko-Schulz z J. Hradce opět vyváží do Ruska, podporuje Ukrajinu

29. 9. 2022 | ČTK

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz začala opět vyvážet do Ruska, protože to umožnila Evropská komise. Když začala válka na Ukrajině, firma export do Ruska zastavila. Likérka také podporuje Ukrajinu, prodává vodku tamní firmy Bayadera a z výtěžku přispívá na charitu. Kvůli válce brzdila likérka investice, teď dokončuje třetí stáčecí linku za víc než deset milionů Kč. Meziročně čeká pokles tržeb o deset až 15 procent. ČTK to řekl ředitel likérky Josef Nejedlý.

Likérka, která patří ruské skupině Ladoga, zastavila začátkem března dodávky pro ruský trh. Rusko je pro firmu největším zahraničním odběratelem, vyvážela tam 15 procent produkce, což bylo asi 60 procent celého exportu. "Obchody do Ruska pokračují, šestá výzva Evropské komise zakázala vozit do Ruska alkohol, kde lahev je dražší než tři sta eur. To se netýká skoro nikoho, jedná se jen o drahé koňaky a whisky z Anglie a Francie, ale pro nás žádné omezení není," řekl Nejedlý.

Obchod se ale obnovil jen jedním směrem, z Ruska se dál nesmí dovážet nic. Likérka odtamtud importovala lahve i suroviny, měla výhradní zastoupení petrohradské firmy Ladoga pro EU. Vývoz do Ruska klesne letos meziročně až o pětinu. "To, co vozíme do Ruska, je alkohol, tak každému říkám (v nadsázce), že my to Rusko rozkládáme zevnitř alkoholem. Neříkejte mi, že když vozím do Ruska alkohol, tak podporuji válku. Teď daleko víc obchodujeme s Ukrajinou," řekl Nejedlý. Na tuzemském trhu zastupuje ukrajinskou firmu Bayadera, která vyrábí vodku Hlibny Dar. Z každé prodané lahve věnuje firma určitou částku na charitu.

Jindřichohradecká likérka zaměstnává 85 lidí, loni vyrobila 3,46 milionu litrů alkoholu, meziročně o 27 procent víc. Vyplývá to z nedávno zveřejněné výroční zprávy. Je po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v ČR, loni prodala 2,05 milionu litru tuzemáku, proti roku 2020 o 54 procent víc. Loňské tržby za prodej výrobků, služeb a zboží stouply o 28 procent na 233,8 milionu Kč. Firma se dostala z předloňské ztráty 2,5 milionu do čistého zisku 1,3 milionu korun.

Export narostl loni meziročně téměř o polovinu na 826.095 litrů a na tržbách likérky se podílel z 37 procent. Rusko, kam loni firma vyvezla 981.000 lahví, tvořilo 58 procent exportu. Druhým největším zahraničním trhem byla Čína. Firma vyváží zhruba pětinu výroby, loni do 27 zemí. "Letos jsme začali výrazně víc vozit do Číny, vozíme tam kontejner měsíčně, hlavně likéry," řekl ředitel.

Za první tři letošní čtvrtletí je firma v černých číslech, za poslední čtvrtletí čeká ztrátu. Rostou vstupy. Za kilowatthodinu elektřiny platila loni 1700 Kč, teď je to 7200 Kč. "A nejsme schopni to promítnout do cen. Dodavatelé zdražují téměř každý týden. Lahev, která stála dvanáct korun, teď stojí padesát," řekl ředitel. Zdražil také líh a cukr. Likérka zvedla ceny naposledy v dubnu, od ledna by potřebovala zdražit o osm procent.

Společnost Fruko-Schulz navázala na tradici firmy Moritz Schulz, jež ve městě od roku 1898 vyráběla ovocná a dezertní vína. Po znárodnění v roce 1948 spadal podnik pod skupinu Jihočeská Fruta. V roce 1993 vznikla společnost Fruko-Schulz.

vkc kš


Zdroj: ČTK, 29. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:21