Agris.cz - agrární portál

Začala příprava projektu česko-saského lesoparku a singletrailů

29. 9. 2022 | Lesy České republiky, s. p.

Prohlášení o záměru rozvoje přeshraničního lesoparku s trasami pro horská kola mezi severočeskou Dolní Poustevnou a saskými městy Sebnitz a Neustadt podepsalo v pátek 23. září pět partnerů, mezi nimi i Lesy ČR. Začala tak příprava projektu, s jehož dokončením se počítá v roce 2025.

Zážitková zóna pro aktivní odpočinek v přírodě s trasami pro horská kola vznikne v okolí národních parků Saské a České Švýcarsko. Záměr se týká 14 kilometrů čtverečních mezi městy Dolní Poustevna, Sebnitz a Neustadt, která jsou spolu se Saskými státními lesy a Lesy České republiky partnery projektu.

Města plánují vybudovat a provozovat MTB destinaci s až 50 kilometry přeshraničních singletrailů určených pro začátečníky až pokročilé. Na okruzích se třemi vstupy vzniknou směrové jednostopé tratě se stoupáním i sjezdy, některé z nich propojí lesní cesty.

Projekt se bude realizovat ve fázích. Letošní rok patří plánování a přípravě rozpočtu. V následujícím roce dojde na územní i správní schvalování. S budováním stezek se podle všeho začne v roce 2024 a v roce 2025 by měla lesopark se singletraily začít využívat veřejnost.

„Jsme si vědomi významu tohoto projektu pro rozvoj celého příhraničního regionu. Proto, stejně jako Saské státní lesy, umožníme partnerským městům projekt realizovat na našich pozemcích. Používání stezek ale podmíníme veřejnoprávními povoleními platnými od 1. dubna do 31. října a jen během dne, abychom minimalizovali vliv aktivit na lesní prostředí i naše hospodaření,“ řekl ekonomický ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 29. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:18