Agris.cz - agrární portál

Brambory i cibule podle zelinářů výrazně zdraží, vyplatí se nákup do zásoby

30. 9. 2022 | ceskenoviny.cz

Na tuzemském trhu v příštích měsících kvůli slabší úrodě i nepříznivému počasí při sklizni zřejmě dál zdraží brambory a cibule. Lidé, kteří si mohou tuto základní zeleninu na zimu uskladnit, by si měli nakoupit brambory a cibuli na zimu do zásoby. "Cena půjde letos určitě nahoru. V jarních měsících pak ceny mohou být pro někoho docela problematické," řekl dnes ČTK při zahájení podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Letošní úrodu cibule podle Hanky poznamenalo sucho, což se promítlo v její kvalitě i výnosech, které jsou nižší v celé Evropě. Spotřebitelé se podle Hanky musí připravit na to, že tato v kuchyni nepostradatelná zelenina bude citelně dražší než v předešlých letech. "Už nyní to vidíme na pultech obchodů," podotkl Hanka, podle kterého cibule bude navíc k dostání jen v menších velikostech.

Růst cen lze podle Hanky očekávat také u konzumních brambor. Zatímco ranné brambory měly letos poměrně vysoký výnos i dobrou kvalitu, tak u pozdních brambor farmáři evidují nižší úrodu. Sklizeň navíc poznamenalo deštivé počasí a u vlhkých hlíz je komplikované jejich dlouhodobé uložení ve skladech. "Brambory se nyní proto ve velkém množství dodávají na trh a předpokládám, že do skladů letos půjdou výrazně menší objemy než v předchozích letech," upozornil Hanka. Podle něj tak bude v následujících měsících sílit tlak na další růst cen brambor.

Podle údajů Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobců v případě cibule letos v srpnu meziročně vzrostly bezmála o 42 procent, u brambor o 12 procent, což se promítlo i na pultech obchodů. Například zelinářství v Olomouci-Holici nyní prodává kilogram cibule za 14,9 koruny, loni v srpnu stál 9,9 koruny. Za kilogram brambor na uskladnění lidé zaplatí 9,9 koruny. Loni v listopadu byl v tomto zelinářství k dostání kilogram brambor i za 4,9 koruny.

Na pultech tuzemských supermarketů a hypermarketů jsou nyní podle Hanky k dostání pozdní brambory za nesmyslně nízké ceny. "Kilogram brambor lze tento týden koupit i za osm korun, ale to je jenom díky masivním slevovým akcím, protože obchodní řetězce brambory aktuálně nakupují o jednu až dvě koruny dráž a prodávají je takto levně," podotkl Hanka.

Celková rozloha bramborových polí v ČR se podle Českého statistického úřadu letos snížila přibližně o pět procent na 21.680 hektarů. Minulý rok omezili pěstitelé plochu pro brambory meziročně o čtyři procenta. Odbyt brambor na jídlo poslední dva roky poškozovala epidemie koronaviru se zavíráním restaurací a jídelen. Úrodu svaz tradičně hodnotí během Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě, které letos uspořádá 20. až 22. října.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 30. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:22