Agris.cz - agrární portál

Med roku 2022: Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu

30. 9. 2022 | ASZ

V pořadí již osmý ročník celostátní soutěže včelařů Med roku 2022, který proběhne o víkendu 8. a 9. října 2022 v budově Staré radnice v Brně (Radnická 8), poskytne široké spotřebitelské veřejnosti ojedinělou možnost si nejen prohlédnout, ale i ochutnat a zakoupit některý ze zhruba 146 druhů medů od českých a moravských včelařů. Takovou příležitost, jakou nabízíme, tedy ochutnat na jednom místě medy z hor, nížin, luk i lesů, či medy jednopruhové i smíšené, které pochází od včelařů napříč celou naši republikou, byste jinde hledali jen stěží.    

Akci organizuje Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV). Cílem této akce není pouze samotná soutěž, ale i snaha poodhalit laické veřejnosti, jak širokou a rozmanitou škálu chutí a vůní může med nabídnout.  Dalším cílem je propagace kvality českých medů a rovněž přiblížit veřejnosti obor včelařství jako takový. V rámci této akce budou také probíhat řízené degustace vybraných vzorků medů. V sobotu mohou zájemci navštívit odbornou včelařskou konferenci na téma Včelí pastva, která proběhne v rámci výstavy Med roku 2022 na témže místě. Účast také přislíbil známý a věhlasný výrobce svící ze včelího vosku pan Marian Mečiar ze Slovenska. Svíce si u něho budete moci nejen zakoupit, ale také se na vlastní oči seznámit se způsobem jejich výroby, případně si nějakou tu formu na jejich výrobu zakoupit.

Soutěž probíhá v kategoriích květové medy, medovicové medy a pastované medy. Návštěvníci se mohou zapojit do hodnocení o nejlepší design balení medu a nejlepší med z hlediska hodnocení veřejností. Všechny soutěžní medy jsou během soutěže k ochutnání, včetně odborného výkladu od zkušených a odborně školených degustátorů medu. „Naším záměrem je přiblížit kvalitní český med přímo od včelařů široké veřejnosti, proto je vstup i ochutnávky soutěžních medů zcela zdarma, a to včetně řízených degustací,“ říká Radomír Hykl za organizátory celé akce. Kromě přehlídky sladkých chutí je výstavní část také pastvou pro oko. K vidění budou různé barvy medu od světle zelenkavé přes zlatou až po asfaltově černou, tvary sklenic a inspirativní etikety. Pro návštěvníky budou po celou dobu prezentovány řízené degustace medu, kde se můžou o medu dozvědět maximum, včetně srovnání chutí.

Pro návštěvníky Med roku 2022 bude otevřena radniční věž, ze které je možné pokochat výhledy na Brno a okolí.

Akce se koná za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství ČR. Rozbory soutěžních vzorků zabezpečuje laboratoř SVÚ Olomouc, což je jedna ze dvou akreditovaných laboratoří v ČR.

Program celé akce naleznete na www.medroku.cz.

Kontaktní osoba:

Radomír Hykl, vedoucí projektu, tel.: 773 899 716, reditel@psnv.cz

 

Poznámka pro editory:                                                           

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., sdružuje bezmála 800 včelařů a zájemců o obor a existuje už od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Prioritou spolku je od samého počátku existence a propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích, pořádaných spolkem, a také v rámci vydávání včelařského časopisu Moderní včelař. PSNV nabízí veškerý servis a vzdělávání v oboru nejen svým členům, ale veškeré nejen včelařské veřejnosti. Tedy každému, kdo projeví zájem.

www.medroku.cz

www.psnv.cz

www.modernivcelar.eu


Zdroj: ASZ, 30. 9. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:35