Agris.cz - agrární portál

Amazonský prales v Brazílii postihl v září nejvyšší počet požárů za 12 let

3. 10. 2022 | ČTK

Amazonský prales v Brazílii postihl v září největší počet požárů za posledních 12 let. Napsala to dnes agentura EFE s odkazem na údaje brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE). Ten prostřednictvím satelitů zaznamenal přes 41.000 požárů, což je téměř dvojnásobek oproti září loňského roku.

Růst počtu požárů odborníci očekávali, protože v Brazílii začalo v květnu období sucha, údaj za letošní září jejich předpovědi ale výrazně překonal. Vysoký počet ohňů INPE registroval již v srpnu, kdy napočítal 33.000 požárů. "Celkové počty jsou velmi vysoké," řekla představitelka brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Marina Napolitanová.

Počet požárů obvykle v amazonském pralese narůstá v období od května do října. Podle ekologů ale za výrazným růstem mohou především lidé a jejich činnost, například nelegální těžba dřeva. Ekologické organizace tvrdí, že k většímu mýcení amazonského pralesa přispěla politika prezidenta Jaira Bolsonara, která uvolnila pravidla a kontrolu lidských aktivit v této rozsáhlé části země.

Ochrana Amazonie se stala důležitým tématem v kampani před prvním kole prezidentských voleb, které se uskuteční v neděli. Bolsonarův tým ujišťuje, že prezident našel rovnováhu mezi ekonomickým rozvojem oblasti a ochranou pralesa. Bolsonarův hlavní sok, bývalý prezident a kandidát levice Luiz Inácio Lula da Silva naopak varuje, že stávající hlava státu přispěla k drancování Amazonie.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:25