Agris.cz - agrární portál

Družstvo Konzum Ústí nad Orlicí loni mírně zvýšilo zisk na 24 milionů korun

5. 10. 2022 | ČTK

Konzum, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, které provozuje více než stovku maloobchodních prodejen na východě Čech a velkosklad v Letohrad, minulý rok skončilo se ziskem po zdanění téměř 24 milionů korun. Výsledek je jen mírně vyšší něž v roce 2020. Podobně se meziročně téměř nezměnily tržby za prodej zboží, které dosáhly 1,54 miliardy korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

V roce 2021 i předchozím se družstvo potýkalo s komplikacemi způsobenými pandemií onemocnění covid-19, restriktivními opatřeními a karanténami zaměstnanců. V posledním čtvrtletí loňského roku se přidal i růst cen energií a zrychlení inflace, což se odrazilo v poklesu maloobchodního obratu v tomto období. "Navzdory těmto nepříznivým vlivům se družstvu podařilo dosáhnout nejlepšího výsledku hospodaření v historii a udržet svoji silnou a stabilní pozici na trhu," uvedlo vedení družstva.

Na ekonomiku zatím dopadá růst cen energií jen zčásti. "Díky včasnému nákupu ustávajícího dodavatele se podařilo zafixovat cenu 100 procent objemu zemního plynu a 50 procent objemu elektrické energie až do roku 2024. I tak bude představovat nárůst cen energií v roce 2022 částku ve výši přibližně 19 milion korun," konstatovalo družstvo.

Snížit náklady na energie chce budováním fotovoltaických elektráren na střechách svých objektů, postupným uzavíráním všech chladících zařízení prosklenými dveřmi a přechodem na LED osvětlení. Kromě toho se zaměří na zavádění samoobslužných prvků do prodejen, kdy cílem je plně automatická prodejna bez trvalé přítomnosti personálu. Vloni družstvo zaměstnávalo 597 pracovníků, o tři méně než rok předtím.

Konzum podniká v systému spotřebních družstev zastřešených pod společnou značkou COOP Česká republika. Podle výše maloobchodního obratu je pátým největším družstvem v síti COOP z celkového počtu 42 obchodně aktivních družstev. Působí v okresech Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Náchod a Svitavy. Vloni provozovalo 98 maloobchodních prodejen potravin a smíšeného zboží, z nichž bylo sedm diskontního typu, a vlastní výrobu studených lahůdek. Má také sedm prodejen zahrádkářských potřeb pod vlastní obchodní značkou Fortel, čtyři bezobslužné čerpací stanice pohonných hmot a myčku aut.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:43