Agris.cz - agrární portál

Kralupská balírna ryb firmy Bidfood zvýšila kapacitu na předvánoční sezonu

5. 10. 2022 | ČTK

Kralupská balírna čerstvých ryb firmy Bidfood zvýšila kapacitu na předvánoční sezonu na více než 320 tun zpracovaných ryb měsíčně, dřívější plán byl 300 tun. Zvýšil se i počet pracovníků, a to ze 70 zhruba na 80. ČTK to řekl výrobní ředitel kralupského závodu Daniel Volf. V Kralupech Bidfood zpracovává kromě čerstvých a chlazených ryb také ryby hluboce zmrazené, zvěřinu a červené maso, tedy hovězí a vepřové.

Zpracování čerstvých a chlazených ryb funguje v nové továrně, do které Bidfood investoval 400 milionů korun. Otevřel ji v červenci. Původní budova v roce 2020 vyhořela. Pracovníci zde ryby filetují, porcují a balí. Větší ryby, například několikakilogramové lososy, pomáhá vykostit a porcovat speciální linka. "Menší ryby se zpracovávají manuálně," uvedl Volf. Více než 90 procent ryb pochází ze zahraničí, z tuzemských ryb je kromě kapra podle Volfa vysoký zájem také o pstruhy.

V soustavě akvárií mají v kralupském Bidfoodu i humry, kteří zde dočasně, obvykle maximálně týden, žijí ve speciálně upravené mořské vodě. Na její kvalitu pravidelně dohlíží odborník. V předchozích dvou letech byl v důsledku vyhořelé továrny prodej humrů zastavený.

Kosti a kůže z ryb odebírá výrobce krmiv pro zvířata, další využití mají i speciální polystyrenové přepravní boxy, které Bidfood zpětně odebírá, slisuje a předává k výrobě izolací. Vzhledem k růstu nákladů na energie společnost plánuje, že příští rok na střechy umístí solární panely.

Zpracování zvěřiny provozoval Bidfood do letošního září v opavském závodu, kde se nyní soustředí na červené maso a mimo jiné na staření hovězího. Letošní objem zvěřiny v Kralupech by měl být kolem 800 tun vykoupených zvířat měsíčně, z čehož je kolem 350 tun masa. V ČR má Bidfood asi osm výkupních míst a také pojízdnou výkupnu. Odebírají vyvrženou zvěř bez hlavy. V Kralupech se pak stahuje z kůže, vykosťuje, porcuje a zabalí. "Většina se zamrazuje, protože se jedná o sezonní záležitost," doplnil Volf.

Bidfood Czech Republic je součástí potravinářské skupiny Bidcorp, což je druhý největší distributor potravin do gastronomie na světě. Bidfood vyvíjí a vyrábí potraviny pod vlastními značkami, například Nowaco nebo zmrzliny Prima.


Zdroj: ČTK, 5. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:36