Agris.cz - agrární portál

Výrazné zdražení elektřiny a dalších vstupů omezí produkci zemědělců na Plzeňsku

6. 10. 2022 | ČTK

Enormní zdražení elektřiny a dalších vstupů omezí produkci zemědělských firem v Plzeňském kraji. Už teď se jim zvedly ceny nafty, hnojiv, osiv a postřiků, a to dohromady o 30 až 40 procent. Příští rok to bude po zdražení elektřiny zřejmě ještě víc. Tyto nárůsty ale farmáři nemohou promítnout do cen plodin, mléka a masa, protože je určuje trh, řekli ČTK zástupci farem.

"Není pravdou to, co říká ministr (zemědělství Zdeněk) Nekula (KDU-ČSL), že my ceny diktujeme, že si o ně říkáme. Nám jsou dány a my se maximálně můžeme pohybovat v rozpětí padesáti- nebo stokoruny na tuně, třeba u obilovin nebo u řepky, co můžeme nějakým vyhádáním ovlivnit," uvedl předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václav Bulín. Farmy budou zdražovat produkty, ale podle Bulína je otázkou, jestli je prodají se ziskem, či prodělkem.

"Zemědělci vyrábějí komodity, které jsou burzovní záležitostí, kde cenu určuje trh. A nejsme nikdy v pozici, že bychom si mohli diktovat cenu, protože naše produkce je proti tomu, co se obchoduje na evropském nebo českém trhu, tak malá, že nikdy nemůžeme získat jakoukoli výhodu. To znamená, že si nemůže říct o cenu, to nejde," řekl šéf Úněšovského statku Jiří Vaněk.

"Ovlivňuje nás silně elektřina, pohonné hmoty, hnojiva, osiva, náhradní díly, chemické přípravky," řekl Bulín. Podle předsedy Zemědělského družstva Mladotice Tomáše Polcara třeba hnojiva proti loňsku zdražila čtyřnásobně. Dále musí farmy také zvyšovat mzdy, aby udržely pracovníky.

Zdražení elektřiny postihne většinu farem od ledna, staré smlouvy měly zastropované. "Jsme nuceni podepsat smlouvy nové, značně nevýhodné," řekl Polcar. Řada farem ale platí výrazně víc už nyní. "Třeba na jedné stáji, kde máme 400 zvířat a nic jiného, jsme platili 150.000 korun za měsíc, dnes 650.000 korun, což se enormně promítá do cen mléka," uvedl Vaněk.

Hromadné krachy firem podle Polcara krize zřejmě nepřinese, ale určitě omezení výrobu, rozvoj i personál. "Zemědělský podnik nekrachne ze dne na den. Ale když nemá peníze, tak výrobu omezí, nebo zruší. Velká část jich takhle bude postupovat," řekl Vaněk. Třeba jeho firma, zasažená suchem, nebude mít dost krmení na zimu a část zvířat musí prodat na jatka.

Podniky budou promítat drahé vstupy do úrody, kterou teď zakládají. "Nevíme, za kolik budeme prodávat pšenici, ale musíme se teď rozhodnout, že ji pohnojíme. Anebo ne, ale pak nás čeká propad produkce," dodal Vaněk.

Podle Bulína zemědělcům vládou chystané zastropování cen elektřiny moc nepomůže. Polcar dodal, že farmy necítí konkrétní pomoc zemědělství. Ztěžuje se jim třeba shánění levnějších úvěrů. Jsou podle farmářů pod větším drobnohledem bank, a to v době, kdy budou půjčky potřebovat.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 04:44