Agris.cz - agrární portál

Firma Semix Pluso z Opavska postavila za 80 milionů korun výrobní halu

6. 10. 2022 | ČTK

Společnost Semix Pluso z Otic na Opavsku, která se zaměřuje na produkty zdravé výživy, postavila za 80 milionů korun další výrobní halu určenou pro zvýšení produkce výrobků z klíčených luštěnin. Investice firmě umožní výrazněji se prosadit na tuzemských i zahraničních trzích a zároveň ušetřit spotřebu elektřiny. ČTK to za společnost Semix Pluso sdělila Alena Boráková.

"V nové hale jsme instalovali výkonnou čisticí linku, která nám umožní zvýšit efektivitu čištění a kvalitu zrna luštěnin a zároveň docílíme snížení energetických nákladů na výrobu až o 25 procent u elektřiny. Logistiku výrobní haly jsme uchopili tak, aby vzniklo napojení dvěma koridory," uvedl ředitel a jednatel společnosti Semix Pluso Michal Čižmár. Firma podle něj zároveň zvýšila efektivitu balení díky novým moderním balicím linkám, které umožňují balení do opakovatelně uzavíracích sáčků.

Nová hala je určena pro bezlepkovou a veganskou výrobu z klíčených a fermentovaných luštěnin. Logisticky navazuje na výrobní prostor, ve kterém klíčí a zpracovávají se suroviny. "V nové hale jsou technologie pro čištění luštěninových zrn, balení finálních výrobků, jejich skladování a expedici," uvedla Boráková.

První halu pro klíčené suroviny podnik vybudoval před třemi lety. Nová investice umožní zvýšit kapacitu výroby až o 90 procent, což pokryje plán firmy s výhledem na následující čtyři až šest let.

Semix Pluso působí v pekařském a mlékárenském průmyslu, vyrábí cereálie a zpracovává mák. Vlastní technologii na výrobu sortimentu z klíčených luštěnin, obilovin a pseudoobilovin. Vyváží do 35 zemí a pobočky má v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Má více než 200 zaměstnanců. V roce 2020 firma vytvořila tržby 508 milionů korun a čistý zisk 20,9 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 6. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 23:06