Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz bude stále usilovat o revizi zemědělských dotací

26. 10. 2022 | ČTK

Zemědělský svaz ČR chce nadále usilovat o změny v nastavení zemědělských dotací. Na dnešní konferenci svazu to řekl předseda Martin Pýcha. Svaz již delší dobu kritizuje přesun části peněz k menším farmářům. Pýcha také uvedl, že současná vláda razantně zasahuje do tržního prostředí, přitom by měla obhajovat spíše minimální zásahy do trhu. Zemědělská dotační politika se podle něho stala nástrojem boje proti velkým zemědělcům a diskriminuje kolektivní formy hospodaření.

Zemědělský svaz spolu s Agrární komorou letos několikrát protestovaly proti strategickému plánu Společné zemědělské politiky EU, který nastavuje pravidla dotací pro období mezi lety 2023 až 2027. Od počátku roku kritizují rozhodnutí vlády, jež změnila nastavení takzvané redistributivní platby, kterou dostávají farmáři na prvních 150 hektarů půdy. Pro příští období to bude 23 procent z celkové části na přímé platby, které dostávají zemědělci na obdělávanou plochu půdy. Dříve se plánovalo, že to bude deset procent, více peněz tak dostanou menší farmáři.

Pýcha upozornil na to, že to může vést k účelovému rozdělování firem na menší, aby dosáhly na dotace. "Boj vládní koalice proti (předsedovi ANO Andreji) Babišovi se přenesl do zemědělství a proti Agrofertu a velkým zemědělců," poznamenal. Holding Agrofert, který podniká především v zemědělství a potravinářství, patří do Babišových svěřenských fondů. Zahrnuje více než 200 dceřiných společností a je jedním z největších příjemců dotací v Česku. Vládní dotační politika vede podle Pýchy k diskriminaci například zemědělců, kteří se rozhodli vytvořit družstva. Cílem svazu je dosáhnout rovného konkurenčního prostředí.

"Současní vládní představitelé nám slibovali, že se ke strategickému plánu za rok vrátíme, a my ten slib nezapomeneme a budeme usilovat o revizi," doplnil Pýcha. Zmínil také, že v současné době vnímá velké napětí mezi různými skupinami zemědělců. Strategický plán zemědělské politiky vláda schválila a nyní ho musí ještě potvrdit Evropská komise.

zaz rot


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:09