Agris.cz - agrární portál

Výbor doporučil schválení rozpočtu ministerstva zemědělství na rok 2023

2. 11. 2022 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor doporučil Poslanecké sněmovně schválení návrhu rozpočtu ministerstva zemědělství na příští rok. Resort bude hospodařit s výdaji 57,44 miliardy korun. Oproti letošnímu rozpočtu je to pokles o 3,8 procenta, tedy 2,24 miliardy korun. Náměstkyně ministra Marcela Antošová uvedla, že ministerstvo bude usilovat o získání dalších financí, k čemuž ho vyzvali i poslanci z výboru. Doplnila také, že úřad v budoucnu plánuje snižování počtu zaměstnanců.

Antošová řekla poslancům, že ke snížení výdajů došlo kvůli nižším příjmům z peněz EU. Doplnila, že rozpočet ministerstva bez prostředků EU je 23,8 miliardy Kč, což je o 1,9 miliardy více než bylo v roce 2022.

Největší část rozpočtu směřuje na podporu zemědělského a potravinářského sektoru ve výši 39,4 miliardy Kč, z toho na Společnou zemědělskou politiku EU směřuje 34,4 miliardy Kč.

Antošová uvedla, že ministerstvo zaměstnává 6044 lidí a náklady na platy jsou v rozpočtu na příští rok tři miliardy Kč. "Předpokládá se postupné snižování počtu zaměstnanců, ať už ve státní službě nebo v zaměstnaneckém poměru," doplnila.

Náměstek ministerstva pro řízení Sekce pro fondy EU Pavel Sekáč uvedl, že zemědělci jsou ve složité situaci kvůli tomu, že stále není schválen takzvaný strategický plán, který nastaví pravidla dotační politiky na další období mezi lety 2023 až 2027. Vláda finální návrh plánu schválila v září a odeslala jej Evropské komisi. "Předpokládáme, že strategický plán by měl být formálně schválen komisí na přelomu listopadu a prosince, nejdéle do půli prosince," uvedl náměstek.

Řekl také, že vzhledem k nekomfortní situaci by měly úřady být k zemědělcům vstřícnější hlavně v otázce sankcí. "Rok 2023 bude křest ohněm a pro všechny to bude znamenat maximální úsilí," řekl.

Poslankyně Jana Krutáková (STAN) upozornila, že v rozpočtu ministerstva došlo ke krácení národních dotací a poslanci v doprovodném usnesení výboru žádají ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby během příštího roku hledal další prostředky na dorovnání národních dotací na letošní úroveň.

zaz rdo


Zdroj: ČTK, 2. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:50