Agris.cz - agrární portál

V jižních Čechách bude méně brambor i hrušek, sklizeň obilovin je lepší než loni

7. 11. 2022 | ČTK

Letošní sklizeň v jižních Čechách je mírně lepší než loni. Lehce stoupl výnos u obilí, u řepky pak průměrný výnos 3,36 tuny z hektaru představuje meziroční nárůst o 14 procent. Jihočeští zemědělci sklidí ale méně brambor a pícnin. Předpokládají, že bude lepší sklizeň jablek a švestek, ale horší u hrušek. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu a informací jihočeské agrární komory.

Výsledky sklizně obilovin se lišily podle počasí. Ukončit sečení hlavních obilovin a řepky se v kraji proti loňsku povedlo téměř s dvoutýdenním předstihem. "Žně byly rychlé a nevyžadovaly vícenáklady spojené s dosoušením zrna nebo s pojezdem techniky v podmáčené půdě," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Výnos obilí byl 6,06 tuny z hektaru, meziročně o 1,5 procenta vyšší. Řepku letos jihočeští zemědělci pěstovali na větší ploše než loni a výnos vzrostl proti loňsku o 14 procent. "Také se zásobami pícnin na zimu pro hospodářská zvířata by neměl být v kraji problém. V některých oblastech se pěstitelé obilovin, kukuřice ale i ovoce potýkali s fatálními dopady krupobití, které v některých podnicích poničilo prakticky celou úrodu těsně před sklizní," doplnila ředitelka.

Statistici odhadli, že se v kraji letos sklidí téměř 800.000 tun obilovin. Hektarové výnosy většiny druhů jsou oproti loňsku vyšší, stejně také výnos hrachu, řepky, máku a cibule. Ve srovnání s výsledky posledního desetiletí jsou podle zářijového odhadu statistiků výnosy téměř všech druhů obilovin nadprůměrné, rekordní u ječmene a tritikale, což je kříženec pšenice a žita.

Naopak brambor bude podle statistiků meziročně o šest procent méně, kvůli horšímu výnosu a také proto, že letos se v kraji pěstovaly na historicky druhé nejmenší ploše 2775 hektarů. ČSÚ čeká sklizeň 83.277 tun. Nižší výnos budou mít i pícniny nebo zelí. To se ale letos pěstovalo proti loňsku na větší ploše, takže jeho produkce zřejmě mírně stoupne. Naopak cibule bude mít sice vyšší výnos, ale ploch, kde se letos pěstovala, ubylo meziročně o 45 procent na sedm hektarů. Zelí a cibule jsou v kraji nejčastěji pěstované druhy zeleniny.

Sklizeň jablek a švestek bude letos podle statistiků zhruba o čtvrtinu vyšší než loni. "Hrušek se naopak i přes vyšší počet stromů urodilo podle odhadu v kraji méně než loni vinou horšího výnosu," uvedla Irena Kovárnová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

vkc dvd


Zdroj: ČTK, 7. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 18:49