Agris.cz - agrární portál

Klatovské rybářství opraví kvůli bezpečnosti obyvatel další dva velké rybníky

11. 11. 2022 | ČTK

Klatovské rybářství chce hlavně kvůli bezpečnosti obyvatel opravit další dva rybníky - Mohelnický a Pozorka, oba na jihu Plzeňska. Rekonstrukce a revitalizace prvního přijde asi na deset milionů korun, u Pozorky, která se navíc odbahní, je to asi čtyřnásobek. Druhý největší rybářský podnik v ČR je měl v plánu opravit už letos. ale čeká, až ministerstvo zemědělství otevře dotační titul, z něhož může získat zhruba 80 procent nákladů. ČTK to řekl Václav Voráček, ředitel firmy, která hospodaří na 390 vodních plochách s téměř 2000 hektary.

"Všechno máme už delší dobu připravené projekčně, administrativně i smluvně," uvedl. Voráček nedokázal říct, jestli bude finanční podpora pro rybáře vypsána příští rok. "O dotaci na Mohelnický rybník už jsme požádali, na ministerstvu zemědělství je kompletní složka, Pozorku máme připravenou v šuplíku. Jakmile se dotační titul otevře, tak to tam pošleme," řekl.

Zhruba 6,5hektarový Mohelnický rybník je nad obcí a hrozí tam nebezpečí pro obyvatele. Pozorka má velmi špatné stavební prvky - hráz, bezpečnostní přeliv a navíc potřebuje nutně odbahnit. "Tam to bude celková rekonstrukce rybníka," uvedl ředitel. Podnik s malým ročním ziskem by tak velké stavby nedokázal zaplatit. Z vlastních zdrojů může spolufinancovat opravy vždy nejvíc dvou rybníků za několik let.

Klatovští rybáři naposledy, před třemi lety, rekonstruovali s využitím dotace od ministerstva zemědělství zhruba sedmdesátihektarový Hnačov na Klatovsku a Labuť v Žinkovech na jižním Plzeňsku. Oba přišly shodně zhruba na deset milionů korun. Na Hnačově se musela otevřít celá hráz, vybudovat nový překop, výpustní zařízení a posílit přeliv. Teď zvládne i stoletou vodu. V Žinkovech, které slouží pro sportovní rybolov, hlavně rekonstruovali bezpečnostní přeliv.

Hnačov, který slouží také jako vodní plocha pro rekreaci, lovili letos rybáři poprvé po čtyřech letech.

Podnik opravuje prioritně rybníky, které jsou nebezpečné pro obce, nebo ty ve velmi špatném stavu. Dotační tituly jsou vyhlašované nepravidelně.

Václav Prokš


Zdroj: ČTK, 11. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 09:41