Agris.cz - agrární portál

Rusko trvá na "svobodném" vývozu svého obilí a hnojiv

14. 11. 2022 | ČTK

Rusko při jednáních se zástupci OSN o osudu obilné dohody zdůraznilo význam, jaký přikládá možnosti svobodných dodávek svých hnojiv a obilí na světový trh, uvedla dnes agentura Interfax s odvoláním na dnešní prohlášení ruské diplomacie. Rozhovory s představiteli OSN v Ženevě v pátek vedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin.

Obilná dohoda umožňující vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů a export ruských plodin a hnojiv podle tohoto prohlášení představují dvě nedílné součásti "jednoho balíku opatření k zajištění globální potravinové bezpečnosti".

"Pouze zajištění neomezeného přístupu ruských potravin a hnojiv na světové trhy umožní dosáhnout udržitelné stabilizace cen a zabezpečit příští úrodu," zdůraznili ruští diplomaté. O tom, zda Rusko umožní prodloužení obilné dohody, která vyprší 19. listopadu, se nezmínili.

Tato dohoda podle OSN umožnila z Ukrajiny vyvézt deset milionů tun obilí a dalších potravin, což pomohlo odvrátit globální potravinovou krizi. Ale Rusko si opakovaně stěžovalo, že má fakticky zablokovaný vývoz vlastního obilí a hnojiv, ačkoliv je přímo nepostihují západní sankce. Ty ale omezují přístup přepravců k financím, pojištění a přístavům, poznamenala agentura Reuters.

Ukrajina, kterou Rusko napadlo 24. února, obvinila Moskvu, že hraje se světem "hladové hry". Rusko, jehož válečné lodě blokovaly ukrajinské přístavy až do uzavření obilné dohody na konci července, popírá, že by problém s obilím využívalo jako nástroj k získání vlivu.

Rusko na konci října krátce odstoupilo od obilné dohody po útoku na Černomořskou flotilu, ale vrátilo se k ní jen o čtyři dny později. Postoj změnil ruský prezident Vladimir Putin po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který se zasazuje za pokračování dohody, spolu s OSN a Kyjevem.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 12:11