Agris.cz - agrární portál

Povodí Odry vylovilo z Petrova rybníka v Krnově 38 tun ryb, méně než loni

14. 11. 2022 | ČTK

Státní podnik Povodí Odry vylovil z Petrova rybníka v Krnově na Bruntálsku 38 tun ryb, o 17 tun méně než loni. Produkce byla nižší kvůli teplému počasí a letnímu nedostatku vody. Ryby jsou určeny také na vánoční stůl. ČTK to dnes sdělila mluvčí podniku Šárka Vlčková.

"Nižší produkci oproti loňskému roku jsme očekávali vzhledem k teplému počasí, nedostatku vody v letním období a také neustálému zvyšujícímu se počtu predátorů, mezi které patří vydry, kormoráni a volavky. Kvalita našich výlovků je na velice dobré úrovni i díky kvalitnímu krmivu, u kterého ovšem došlo také k razantnímu nárůstu ceny," uvedl vedoucí rybného hospodářství podniku Ivo Jedlička.

Povodí Odry obhospodařuje deset rybníků o výměře přibližně 50 hektarů. Pouze v krnovském Petrově rybníku ale chová z větší části tržní ryby, tedy kapry, amury, tolstolobiky a líny. Lidé si je mohou koupit v prodejnách podniku v Opavě, Žermanicích a u Petrova rybníka.

"Ostatní rybníky slouží k chovu násad a také pro produkci dravých druhů (štika, candát, bolen, sumec) pro vodárenské nádrže," uvedla Vlčková. Jedlička doplnil, že podnik už vylovil i čtyři menší rybníky s dravými rybami.

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 20:07