Agris.cz - agrární portál

Pacov bude mít na severní kaskádě nový rybník za 7,2 milionu Kč

15. 11. 2022 | ČTK

Pacov na Pelhřimovsku chce v příštím roce vybudovat nový rybník asi za 7,2 milionu korun. Již vybral dodavatele, který vodní plochu v takzvané severní kaskádě postaví. Rybník by měl pomoci zadržovat vodu v území, které je při větších deštích zaplavované. ČTK to řekl místostarosta Pacova Lukáš Vlček (STAN).

"Je to v místě, které je velmi mokré, je tam nad tím mokřad, takže chceme kaskádu doplnit o další vodní plochu," řekl Vlček.

Dodavatelem stavby je společnost Hora s. r. o. Práce na rybníku mají začít v polovině ledna příštího roku. Dokončený bude podle smlouvy zveřejněné v registru smluv 30. září příštího roku.

Stavbu rybníku bude město dotovat ze Státního fondu životního prostředí a z příspěvku Kraje Vysočina, z vlastních peněz dá přibližně čtvrtinu. "Samotnou investici za sedm milionů bychom si asi dovolit nemohli, potřebovali bychom investovat jinde, náš vklad do toho bude okolo dvou milionů, což znamenalo výrazně jednodušší rozhodování," řekl Vlček.

Dotace neumožňuje, aby byl rybník využívaný jako chovný. Podle Vlčka to ani není záměr města, usiluje o zadržování vody v krajině a krajinotvorbu.

Město asi se 4600 obyvateli a ročním rozpočtem přes 200 milionů korun se podle Vlčka věnuje obnově a rozšiřování vodních ploch ve městě systematicky posledních 15 let. Obnovené jsou všechny rybníky v zámeckém parku i rybník Mašát, nová vodní plocha je v lokalitě Propad.


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:12