Agris.cz - agrární portál

Plzeňští městští rybníkáři po letech vyloví Třemošenský rybník

15. 11. 2022 | ČTK

Čtvrtý největší rybník Bolevecké rybniční soustavy, Třemošenský rybník na severním okraji Plzně, vyloví tento týden městští rybníkáři. S upouštěním vody v rybníce začali vodohospodáři počátkem října, výlov je naplánován na čtvrteční ráno a dopoledne. Vylovené ryby si mohou lidé zakoupit na svůj sváteční stůl. Prodávat se budou před Vánocemi na městských sádkách, řekl dnes ČTK primátorův náměstek pro životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

"V minulosti jsme většinou lovili Drahotínský rybník, letošní výlov Třemošenského rybníka je první po šesti letech. Rybníky Bolevecké rybniční soustavy totiž slouží hlavně k rekreačním účelům,“ připomněl Tolar.

Přípravy na výlov začnou za časného rána, výlov by měl skončit před polednem. Hlavními lovenými rybami jsou kapři, amuři a štiky, řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství městské organizace Správa veřejného statku města Plzně Martin Gregar. Správci městských rybníků s rybáři poté vylovené ryby odvezou na městské sádky, kde si je budou moci zájemci zakoupit tradičně před Vánocemi.

Třemošenský rybník byl naposledy vypuštěn v roce 2016, kdy se u jeho břehu budovala nová cesta, zpevňovaly se břehy a dělaly další úpravy za téměř 12 milionů korun. Letošní vypuštění vody správci rybníka využijí mimo jiné k odstranění nepořádku ze dna. Po výlovu se začne rybník postupně napouštět. Rychlejšímu napouštění pomohou plánované aktivity na rybnících, které leží na Boleveckém potoce výš proti proudu. Týden po Třemošenském rybníce je naplánován výlov také na menším Nováčku. Posloupnost napouštění a vypouštění rybníků na Boleveckém potoce je v případě tohoto výlovu důležitá. Třemošenský rybník je po Šídlovském a Nováčku na Boleveckém potoce třetí v řadě. Proto mu také pomůže snížení stavu vody v Šídlovském rybníce nutné před opravou jeho jižního břehu. To zvedne hladinu vody v Nováčku a následně i v Třemošenském rybníce po proudu Boleveckého potoka. Práce na opravě jižního břehu Šídlovského rybníka mají začít v prosinci.

Třemošenský rybník je součástí Bolevecké rybniční soustavy, kterou nechalo město Plzeň vybudovat v 15. století. Tehdy patřilo vaření piva a rybníkářství k nejvýnosnějšímu podnikání, uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Jméno získal rybník po silnici, která vedla do nedaleké Třemošné. Třemošenský rybník spolu se Seneckým vznikl až po roce 1734. V roce 1931 u něj byl založen první židovský skautský oddíl. Za války byl jediným plzeňským rybníkem, kde se směli koupat Židé, proto se mu také říkalo Židovský nebo Židovák. V roce 1992 se plocha rybníka zmenšila v souvislosti s budováním nové silnice do Třemošné, nyní činí 2,75 hektaru.


Zdroj: ČTK, 15. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 12:06