Agris.cz - agrární portál

Vývoz obilí z Ukrajiny zatím vykazuje meziroční pokles o 31,7 procenta

21. 11. 2022 | ČTK

Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje, které dnes zveřejnilo ukrajinské ministerstvo zemědělství, o tom informovala agentura Reuters.

Ukrajina je významným světovým producentem a vývozcem obilí. Kvůli ruské invazi a následné blokádě černomořských přístavů ale vývoz obilí prudce klesl. To přispělo ke zvýšení světových cen potravin a k obavám z jejich nedostatku zejména v Africe a na Blízkém východě.

Tři černomořské přístavy byly odblokovány koncem července na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Nynější sezona začala v červenci a trvá do června příštího roku. Dosavadní vývoz zahrnoval podle údajů ministerstva zemědělství téměř 6,3 milionu tun pšenice, 8,6 milionu tun kukuřice a 1,3 milionu tun ječmene.

Vláda v Kyjevě uvedla, že Ukrajina by letos mohla sklidit 50 až 52 milionů tun obilí, což je výrazně méně než rekordních 86 milionů tun loni. Propad zdůvodňuje nižšími hektarovými výnosy a také ztrátou půdy ve prospěch ruských sil.

Z přístavu Oděsa během dvou dnů vyplulo osm lodí naložených 342.000 tunami zemědělských produktů, které směřují do Afriky, Asie a Evropy. Informovalo o tom v neděli ukrajinské ministerstvo infrastruktury.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:31