Agris.cz - agrární portál

Plzeň využívá k zavlažování parků technologii místní začínající firmy

22. 11. 2022 | ČTK

Výraznou úsporu vody při zavlažování zeleně v městských parcích umožnilo v Plzni využití systému chytrého zavlažování. Město technologii vyvinutou začínající, takzvanou startupovou, místní firmou PlantControl otestovalo a už plně využívá. Systém zohledňuje aktuální počasí a podle toho dodává rostlinám vodu. Technologii město nejdřív vyzkoušelo v Borském parku, deset chytrých řídících jednotek už nyní funguje ve Smetanových a Kopeckého sadech, v sadech Pětatřicátníků a sadech 5. května, řekl dnes ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

"Počet startupů propojených s městem Plzní za poslední rok stále roste, aktuálně podporujeme okolo třiceti nadějných projektů a PlantControl je jedním z nich," řekl primátor. Využití zavlažovací technologie je prvním úspěšným a v praxi viditelným výsledkem městské podpory začínajících podnikatelů. Podporu a zázemí nabízí město těmto firmám v SIT Portu - městské společnosti Správa informačních technologií a v partnerských organizacích. Začátkem příštího roku se má v Plzni otevřít v areálu bývalého pivovaru Světovar technologický park TechTower. "Věřím, že po otevření TechTower bude Plzeň díky nejmodernějšímu zázemí a vybavení pro inovátory a podnikatele ještě atraktivnější,“ uvedl Zarzycký.

"Systém je schopen na dálku řídit a upravovat nastavení zavlažování, zapínat a vypínat ventily, přizpůsobovat množství vody na základě informací o počasí a ze senzorů měřících teplotu, vlhkost půdy, množství srážek a podobně. Správce parku může vše na dálku kontrolovat, případně korigovat a měnit," řekl Pavel König, spoluzakladatel PlantControl, která vyvíjí a dodává inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů. Podle něj z dosavadních instalací systému vyplývá až čtyřicetiprocentní úspora vody při zkvalitnění péče o zeleň. Město si chytrý systém závlahy testovalo loni jednou chytrou řídící jednotkou v Borském parku. Letos v červenci pořídilo dalších deset těchto jednotek do sadů v centru Plzně.

Chytré podnikatelské projekty město podporuje v projektu PINE (Plzeňský Inovativní Ekosystém). "Společnost PlantControl je hezkým příkladem toho, jak ekosystém PINE funguje. Je to komplexní systém, který sdružuje celou řadu aktérů od Centra robotiky a Techmanie Science Center přes SIT Port, Drony SIT, BIC Port až po Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň nebo Vědeckotechnický park Plzeň. Zájemci mohou využít jakýkoli stupeň a formu podpory, může jít o studenty s dobrým nápadem, začínající startupisty nebo již zavedenou firmu,“ doplnil radní odpovědný za oblast Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:30