Agris.cz - agrární portál

Zemědělský fond bude hospodařit zřejmě s 39,7 mld. Kč, částka je meziročně nižší

23. 11. 2022 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) bude příští rok hospodařit zřejmě s 39,7 miliardy korun, meziročně jde o snížení zhruba o 2,9 miliardy Kč. Vyplývá to z vládního návrhu rozpočtu fondu, jehož schválení dnes podpořil sněmovní zemědělský výbor. Většinu peněz by měl fond získat z evropských fondů, a to 29,2 miliardy korun.

Fond přerozděluje peníze zemědělcům, potravinářům a lesníkům na dotace. Například na investiční Program rozvoje venkova chce dát stát v příštím roce zhruba 13 miliard korun, z toho 4,5 miliardy Kč ze státního rozpočtu, zbytek zaplatí Evropská unie. Přibližně 2,6 miliardy korun by mělo jít na národní dotace.

Kromě toho se plánuje například výdaj 172,6 milionu korun ze státního rozpočtu a 136 milionů korun z rozpočtu EU na Společnou organizaci trhů, kam patří třeba podpora restrukturalizace a přeměny vinic a podpory pro organizace producentů ovoce a zeleniny a pro produkty včelařství. Na marketingovou činnost, tedy na podporu značek kvalitních potravin Klasa, na Regionální potravinu a na podporu biopotravin, chce dát fond 200 milionů Kč, stejně jako letos.

Výbor by měl dostat na žádost předsedy výboru Michaly Kučery (TOP 09) rozbor podpory značky Klasa. Nejedná se podle něho o obavy z neúčelného vynakládání peněz, ale o celkovou marketingovou strategii.

Státní zemědělský intervenční fond je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. Spravuje a kontroluje dotace z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:55