Agris.cz - agrární portál

Firma Vafo otevře příští rok ve Finsku nový závod na výrobu krmiv

23. 11. 2022 | ČTK

Firma Vafo, největší český výrobce krmiv pro psy i kočky, otevře v prvním čtvrtletí příštího roku nový závod ve Finsku. Investice je zhruba 250 milionů Kč. Továrna bude mít roční kapacitu 20.000 tun, bude tam 30 zaměstnanců. ČTK to včera řekla ředitelka produktů skupiny Karolína Čápová. Vafo Group měla loni konsolidované tržby 8,27 miliardy, meziročně o 31 procent vyšší. Konsolidovaný čistý zisk klesl o pětinu na 429,2 milionu. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl ředitel akvizic skupiny Petr Kříž.

"Máme ve Finsku distribuční firmu, prodáváme tam jednak naše značky a jednak vlajkovou loď té finské skupiny, což je značka Hau-Hau. To je krmivo, které se výhradně prodává ve Finsku a je to jednička ve finském supermarketu. Rozhodli jsme se otevřít finskou továrnu, abychom mohli tohle krmivo dodávat lokálně, což je věc, na kterou tam spotřebitelé hodně slyší. Zároveň ušetříme kolem jedenácti procent uhlíkové stopy," řekla Čápová. Vafo nyní zaměstnává ve své finské distribuční firmě asi 65 lidí. Nová továrna bude u Tampere.

Vafo Group zaměstnává v sedmi evropských zemích přes 750 lidí. Má devět výrobních závodů, z toho pět v Česku. Roční produkce skupiny, jež vyváží do více než 85 zemí, přesahuje 180.000 tun krmiva. Mezi významné společnosti ze skupiny patří Vafo Praha, německé Allco, Prima Pet Premium Oy z Finska či polská Carry Pet Food.

"S ohledem na situaci na Ukrajině nebo na potíže s dodavatelským řetězcem se nám podařilo letos udržet náš standardní růst a odbyt na většině trhů. Předpokládám, že tento rok pro nás neskončí nějak dramaticky. V příštím roce očekáváme, že budeme mít větší potíže a budeme rádi, když se nám podaří udržet zisk. Nečekáme dramatický nárůst odbytu," řekla Čápová. Čísla za letošní rok neuvedla.

Firma Vafo otevřela koncem roku 2020 továrnu na výrobu granulí v Číčenicích na Strakonicku, investovala do ní přes 700 milionů korun. Jde o pátý výrobní závod společnosti v ČR, z toho čtyři jsou v Jihočeském kraji, pátý v Chrášťanech u Prahy. Nová továrna v Číčenicích se 65 zaměstnanci letos vyrobí asi 60.000 tun krmiv, loni to bylo asi 40.000 tun. Kapacita dvou výrobních linek je 105.000 tun, řekl dnes ČTK vedoucí závodu Jakub Havel.

Technologie a výrobní postupy umožňují vyrábět krmiva výhradně z čerstvého masa. Továrna vznikla v bývalé cihelně na ploše 15.000 metrů čtverečních. V závodu se vyrábí krmivo pro psy a kočky, krmivo bez obilovin, dietní krmivo, monoproteinové a bio krmivo. Před Vánoci roste firmě prodej malých balení, lidé často volí krmivo i jako dárky, řekl Havel.

Nové technologie umožnily firmě rozšířit nabídku prémiových výrobků. Jedná se o dva extrudéry (zařízení k úpravě potravin) od americké společnosti Wenger, díky nimž lze přidat vysoký podíl čerstvého masa do krmiva. Firma tak může vyrábět krmivo jen z čerstvého masa, aniž by použila sušené masové moučky. Balicí linky v novém závodě jsou pro různé formáty od 50 gramů až po 20 kilogramů. V číčenické továrně je 24 sil na koncové výrobky, jedno má objem 15 tun.

Závod změní vytápění sušárny. Kvůli možným výpadkům plynu, jež hrozí skrz válku na Ukrajině, přejde ze zemního plynu na LPG. Zaplatí za to podle Havla několik milionů korun.

Vafo je největším českým výrobcem prémiových krmiv pro psy, kočky a další drobná domácí zvířata. Firma vznikla v roce 1994. Firma Vafo Praha měla v roce 2020 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 5,96 miliardy korun a zisk po zdanění 395,3 milionu. Zaměstnávala 383 lidí. Vyplývá to z výroční zprávy.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:58