Agris.cz - agrární portál

Šampionem Salonu vín 2023 je Ryzlink vlašský z Mikrosvínu Mikulov

25. 11. 2022 | ČTK

Absolutním vítězem největší tuzemské soutěže Salon vín - národní soutěž vín ČR se stal Ryzlink vlašský, řada Flower Line, 2021, pozdní sběr z Vinařství Mikrosvín Mikulov. Šampiona soutěže oznámili pořadatelé dnes po skončen hodnocení.

"Má svůj původ na třech vinicích. Třetina je z trati Bergrus v Perné, třetina je z Březí z Ořechové hory a třetina z mikulovské vinice Za Cihelnou. Záměrem této kupáže bylo dosáhnout typického aromatického projevu sušených bylin a kombinace zralého ovoce. V chuti se víno opírá o velmi pevnou citrusovou chuť a šťavnatou minerální dochuť, tak typickou pro naše vlašáky," popsal šampiona enolog vinařství Zbyněk Žiška.

Národní soutěž vín začíná nominačními koly v jednotlivých podoblastech, tedy Znojemské, Mikulovské, Velkopavlovické, Slovácké a ve vinařské oblasti Čechy. Do nominačních kol letos vinaři přihlásili rekordních 2643 vín, do 1. kola Salonu vín pak postoupilo 1481 vín od 203 vinařů. Ve finálovém kole odborné komise posuzovaly 400 vzorků, z nichž vybrali sestavu Salonu vín 2023. Jeho absolutním šampionem je právě Ryzlin vlašský od Mikrosvínu.

Kompletní složení Salonu vín pro rok 2023 pořadatelé oznámí na slavnostním vyhlášení 2. února příštího roku, o den později se nový salon otevře i veřejnosti.

"Národní soutěž vín si za dobu své existence vybudovala opravdu výsadní postavení mezi tuzemskými soutěžemi vín. Vínům dodává prestiž, pro vinaře je oceněním jejich práce a pro zákazníka zase jasnou zárukou nejvyšší kvality. To dokazuje jednak zájem o účast mezi jednotlivými vinaři, kterých bylo letos historicky nejvíce, i zájem ze strany zákazníků, kteří oceněná vína nejen nakupují, ale také za nimi cestují do degustační expozice Salonu vín ve Valticích. Návštěvnost se tak vrátila do předcovidové doby a dokonce atakuje rekordní čísla," uvedl ředitel pořádajícího Národního vinařského centra Pavel Krška.

Celoročně je ve Valticích prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním Zlatá medaile Salonu vín. Mimo to jsou v krátkodobých prezentacích nabízena vína s oceněním Stříbrná medaile Salonu vín, vína oceněná na zahraničních soutěžích nebo mladá růžová vína. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:07