Agris.cz - agrární portál

Soud pravomocně zprostil bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda obžaloby z podvodu

30. 11. 2022 | ČTK

Krajský soud v Hradci Králové dnes pravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než směl. Szórád vinu od počátku odmítal.

"Jednání obžalovaného nebylo v rozporu s konkurenční doložkou. Nijak neztížil výdělečnou činnost Lesů ČR," uvedl předseda odvolacího senátu Oldřich Rejfek.

Prvoinstanční hradecký okresní soud Szóráda zprostil viny letos v dubnu a krajský soud dnes verdikt okresního soudu potvrdil tím, že odvolání státního zástupce zamítl. Podle okresního soudu nebylo bez pochyb prokázáno, že Szórádova činnost v době trvání konkurenční doložky byla podložena jakýmkoliv vztahem či dohodou o provedení práce. Státní zástupce Adam Borgula se proti rozsudku okresního soudu odvolal ke krajskému soudu. Pro Szóráda u okresního soudu navrhoval podmíněný tříletý trest vězení a peněžitý trest milion korun.

Szórád se podle médií účastnil nyní uzavřeného výběrového řízení ministerstva zemědělství na generálního ředitele Lesů ČR. Podle Hospodářských novin byl Szórád pro výběrovou komisi nejúspěšnějším kandidátem. Deník napsal, že byl také favoritem šéfa lidovců Mariana Jurečky, odmítly ho ale ostatní vládní strany. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v úterý oznámil, že do čela LČR vybral ekonomického ředitele LČR Dalibora Šafaříka. Szórád byl jedním z kandidátů na místo ředitele LČR i v prvním výběrovém řízení, které ministerstvo v únoru zrušilo.

Po odvolání z funkce generálního ředitele v květnu 2018 běžela Szórádovi dvouměsíční výpovědní lhůta a následně začalo půlroční období konkurenční doložky trvající do 31. ledna 2019. Szórád za tu dobu dostal vyplaceno 2,55 milionu korun, což byla podle obžaloby i výše údajně způsobené škody. Relativně vysoká výše konkurenční doložky byla podle Szóráda dána tím, že se do ní promítly i odměny za roky 2015 až 2017, které mu ministerstvo zemědělství přiznalo krátce před odvoláním z funkce.

Szórád po dobu konkurenční doložky každý měsíc státnímu podniku podával čestné prohlášení, na jehož základě mu byly peníze postupně vypláceny. Od 1. února 2019 nastoupil k LST jako ředitel divize Morava, kterou vede dosud.

V čele Lesů ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku, byl Szórád od dubna 2014 do května 2018, kdy ho odvolal ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO). Szórád podle Milka zanedbal opatření proti šíření kůrovce. Szórád pochybení odmítl, podnik podle něj dělal pro zvládnutí kůrovcové kalamity maximum.

Státní zástupce loni na jaře zastavil jiné stíhání Szóráda, a to kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale pro to policisté nemají dostatek důkazů. I v této věci Szórád jakékoliv pochybení odmítal.

ry dr


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:29