Agris.cz - agrární portál

Kanadská média řeší uprchlé krávy, chytit je nedokázali ani kovbojové

1. 12. 2022 | ČTK

Velkou pozornost kanadských médií si v uplynulých týdnech vysloužilo stádo asi 20 krav, které uprchly v Québeku a zatím se nikomu nepodařilo je chytit, ani profesionálním kovbojům, napsala agentura AFP. Skot nejenže působí zmatek, ale rovněž má na svědomí obrovské škody na polích.

Vše začalo letos v létě v obci Saint-Barnabé, která se nachází asi 1,5 hodiny cesty od Montrealu. Krávy využily toho, že jejich ohrada měla poničený plot, a utekly do hustého a nepřístupného lesa v sousední obci Saint-Sévère. V lese vždycky zůstávaly přes den a v noci vyrážely za potravou do kukuřičných a sójových polí, kde zničily část úrody.

"Během dne zůstávají schované v lese, ale jakmile nastane soumrak, vycházejí ven, jdou až k budovám, snaží se jíst úrodu," uvedla Marie-Andrée Cadoretteová, která pracuje na tamním obecním úřadě. Až dosud se jim dařilo unikat i kvůli tomu, že se kanadské úřady nedokážou shodnout, kdo má zatoulaný dobytek na starosti a měl by se o něj postarat.

"Policie mi v jednu chvíli řekla, že můžeme krávy zabít. Zeptala jsem se: Kdo my? Obecní úřad, to jsem většinou jen já. A já krávy lovit nebudu," řekla nedávno Cadoretteová s pobavením kanadskému rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že stádo tvoří mladé krávy, které ještě nejsou příliš domestikované, povolaly úřady i kovboje. Těm se již téměř podařilo krávy chytit, nicméně v poslední chvíli jim opět utekly do nepřístupného kukuřičného pole.

Vzhledem k tomu, kolik pozornosti si krávy vysloužily v médiích, rozhodlo se konat přímo québecké ministerstvo zemědělství. Uskuteční se tedy další pokus, jak nalákat krávy na jídlo a poté je odchytit. Jejich majitel doufá, že to tentokrát vyjde, i vzhledem k tomu, že se blíží zima, mnohem chladnější počasí a sníh.

tes mka


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:14