Agris.cz - agrární portál

Do ČR se vrátila ptačí chřipka, nové ohnisko je na Jindřichohradecku

2. 12. 2022 | SVS ČR

V České republice bylo po více jak sedmi měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se ve velkochovu kachen na výkrm v obci Frahelž na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo výskyt ptačí chřipky.

V chovu se původně nacházelo přes 22 000 výkrmových kachen. Během tří dnů došlo k postupnému úhynu jednotek tisíců kusů. U kachen byly pozorovány klinické příznaky typické pro ptačí chřipku. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. To následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Chovatel nevyloučil, že drůbež v chovu přišla do kontaktu s volně žijícími vodními ptáky.

Zbývající drůbež v chovu bude utracena. Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcích jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže a bude zakázáno pořádání výstav či burz drůbeže a ptactva, které představují velké riziko šíření nákazy.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

V první polovině letošního roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 10 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. První dvě letošní ohniska byla potvrzena 3. ledna v malochovech drůbeže v Bojanovicích na Znojemsku a v Blažimi na Lounsku. Postupně přibylo 8 dalších ohnisek v chovech. Nacházela se jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních velkochovech. Poslední ohnisko v obci Plánice v okrese Klatovy v Plzeňském kraji bylo potvrzeno 14. dubna.

 

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 2. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:40