Agris.cz - agrární portál

Vánočních stromků z lesů v Ralsku letos lesníci VLS darují rekordních 88

5. 12. 2022 | ČTK

Lesníci Vojenských lesů a statků (VLS) vybrali letos z lesů v Ralsku na Českolipsku při prořezávkách dosud nejvyšší počet 88 malých borovic a smrčků, které poslouží darem jako vánoční stromky. Lesníci je tradičně věnují dětským domovům, mateřským školám či domovům pro seniory po Libereckém kraji. ČTK o tom informoval mluvčí VLS Jan Sotona.

Pro lesníky, kteří mají na starost správu bývalého vojenského újezdu v Ralsku, jde o každoroční akci od roku 2006. Stromky obdarovávají před Vánoci sociální a vzdělávací instituce, které o ně projeví zájem. "Letos jich je o něco více, než jsme zvyklí. Je to dané asi tím, že jde o zaběhnutou akci a více se tak o ní ví. A projevuje se asi i ekologický efekt. Pravý vánoční stromek je z prořezávek lesů než ten z plantáží," uvedl Sotona.

Tak se podle lesníků rozšířil zvyk mít o Vánocích doma stromeček. "Tradice vánočních stromků v našich zemích nemá nijak dlouhou historii. Výrazněji se rozšířila až na přelomu 19. a 20. století, čemuž hodně pomohli lesní hospodáři, kteří v ní viděli možnost, jak využít stromky z výchovných zásahů. Lidé dnes dávají přednost vánočním stromkům, které se pěstují speciálně na plantážích převážně ve Skandinávii, pro nás pro lesníky je ale typickým symbolem Vánoc stromek z prořezávek v lese," dodal ředitel VLS Roman Vohradský.

Všechny darované stromky z VLS mají certifikát PEFC, který potvrzuje, že pocházejí z trvale udržitelného lesního hospodaření. Desítky boroviček a několik smrčků je určeno pro osm dětských domovů v kraji, konkrétně v Liberci, České Lípě, Semilech, Frýdlantu, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonném v Podještědí a Dubé-Deštné. Další dvě desítky stromků z Ralska darují vojenské lesy mateřským školám a dalším školním zařízením v českolipském regionu. Dva smrčky a pět borovic ozdobí senioři v domovech v Mimoni a Stráži pod Ralskem.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:07