Agris.cz - agrární portál

V Kalifornii se poprvé po čtvrt století snižuje plocha osázené mandloněmi

5. 12. 2022 | ČTK

Plocha osázená mandloněmi v Kalifornii se poprvé po více než čtvrt století snižuje. Důvodem je rekordní sucho ve státě, které přimělo zemědělce k tomu, že opouštějí své sady nebo se zcela vzdávají nové výsadby, uvedla agentura Bloomberg. Kalifornie je největším pěstitelem mandlí na světě a na jejich celosvětové produkci se podílí 80 procenty.

Podle odhadů odvětvové organizace Kalifornská rada pro mandle byla na konci srpna osázena mandlemi plocha 1,64 milionu akrů (téměř 664.000 hektarů), což je o něco méně než před rokem. Počet nově vysazených stromů, které ještě nerodí, se od roku 2020 snížil o 17 procent.

Rekordně suché tříleté období v Kalifornii způsobilo bezprecedentní omezení obvyklých dodávek vody, což zvýšilo náklady a donutilo některé producenty rušit sady ve prospěch jiných plodin nebo jednoduše přestat stromy zalévat.

"Rostoucí náklady na vodu spolu s poklesem cen mandlí snižují marže a nutí pěstitele rušit sady," uvedl výkonný ředitel výzkumné společnosti Stratamarkets zaměřující se na ořechy Michael Easterbrook. Ceny v Kalifornii se proti předchozímu roku snížily o přibližně 20 procent. "Velkou otázkou v Kalifornii nyní je, kolik dalších akrů bude odstraněno," dodal.

Ministerstvo zemědělství USA očekává, že produkce mandlí v sezoně 2022/2023 klesne o 11 procent. To signalizuje hlubší problémy pro mandlový průmysl, jehož hodnota činí pět miliard USD (115,6 miliardy Kč) a který se již potýká s problémy s dopravou, které způsobilo nahromadění zásob mandlí a pokles cen. V příštím roce by se situace mohla zlepšit, protože se očekává, že vývoz stoupne na rekord, což by mohlo také zvýšit ceny.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:54