Agris.cz - agrární portál

Kofola investovala přes 80 milionů do svého závodu Korunní na Karlovarsku

6. 12. 2022 | ČTK

Společnost Kofola investuje do minerální vody Korunní, která je součástí nápojové skupiny. Letos uvedla do provozu novou výrobní linku ve Stráži nad Ohří. Proměnou prošly i plastové lahve, do kterých se minerální voda stáčí. Celková investice dosahovala více než 80 milionů korun, informovala dnes firma v tiskové zprávě.

Minerálku Korunní získala Kofola do portfolia na jaře roku 2020. "Kvalitní česká minerálka nám v portfoliu chyběla. Naším cílem je výrobní závod i značku dlouhodobě rozvíjet a posilovat její postavení na českém i slovenském trhu. A jako s každou naší značkou, i s Korunní chceme jít naproti aktuálním trendům v udržitelnosti,“ komentoval investici generální ředitel společnosti Kofola ČeskoSlovensko Daniel Buryš.

Proto zavádí Kofola energeticky úsporné technologie i do závodu ve Stráži nad Ohří. "Výroba ve Stráži nad Ohří díky tomu nyní probíhá v jednom chráněném okruhu, kde je lahev vyrobena, naplněna i uzavřena. Efektivněji pracujeme se změnou formátů a ušetříme také při sanitacích. Snížily se energetické nároky, a i tím šetříme životní prostředí,“ popsal Karel Teichmann, výrobní ředitel Kofoly.

Proměnou prošly lahve minerální vody Korunní i uzávěr. "U lahví jsme udělali tři změny. Zvýraznili jsme vzhled etiket, sjednotili barvu lahví a uzávěrů a snížili množství použitého plastu,“ uvedl Teichmann. "Odlehčením lahve ušetříme více než 200 tun plastu ročně, k dalším desítkám tun přispělo i zmenšení uzávěru lahve. Šlo o těžké rozhodnutí, protože ikonická korunka ke Korunní dlouhá léta patřila. V následujících letech však budeme čelit výzvě Evropské unie v podobě neoddělitelného uzávěru od lahve, takže změna by byla stejně dříve či později nevyhnutelná,“ dodal Teichmann. Tradiční korunka nezmizela úplně, roli stále hraje v otisku na lahvi a na etiketě Korunní.

Kofola patří mezi významné výrobce nealkoholických nápojů ve střední Evropě. "V Krnově máme paskalizační linku, na které můžeme díky vysokému tlaku ošetřovat šťávy UGO, aniž by se z nich ztratily cenné vitamíny. V Mnichově Hradišti využíváme technologie hotfill, díky níž můžeme sirupy vyrábět bez konzervantů. Stejně tak ochucené vody Rajec plníme v Rajecké Lesné v uzavřeném sterilním okruhu, na takzvané aseptické lince," doplnil Buryš.

Skupina Kofola má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. Celkově zaměstnává přes 2000 lidí. Do produktového portfolia v Česku a na Slovensku patří tradiční kolový nápoj Kofola, pramenitá voda Rajec, minerální vody Kláštorná Kalcia, Korunní a Ondrášovka, řada sirupů Jupí, hroznový nápoj Vinea, dětské nápoje Jupík, energetický nápoj Semtex a další tradiční československé značky Chito, Top Topic a Citro Cola. V licenci vyrábí a distribuuje například Royal Crown Colu. Nejnovějšími přírůstky do nápojového portfolia na československém trhu jsou řemeslné cidery F. H. Prager a prémiová limonáda Targa Florio ze sicilských citrusů. Je také výhradním distributorem značky Evian pro Českou a Slovenskou republiku i léčebné vody Vincentka.

Do skupiny Kofola patří i síť UGO nebo společnost Espresso s výrobky Café Reserva nebo čaji Dilmah. Na trh uvedla Kofola i novou vlastní značku italské kávy Trepallini.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:52