Agris.cz - agrární portál

Ve Val.Meziříčí se dá vánoční strom koupit na plantáži, žádaný je stříbrný smrk

8. 12. 2022 | ČTK

Společnost Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí zahájila prodej vánočních stromků. Lidé si je mohou vybrat a koupit také přímo na plantáži. Nejdříve byla módní borovice, tu pak vystřídala jedle, nyní vede v popularitě výrazně stříbrný smrk, který se skvěle adaptuje i v panelácích, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Marek Netolička.

Cena stromků se pohybuje od 150 do 550 korun, proti loňsku se zvýšila jen u stříbrného smrku a jedle o 50 korun. "Stromečky od nás, i když jsou z plantáže, mají přírodní charakter, to znamená, že na rozdíl od jiných neprovádíme v průběhu roku tvarové úpravy stromků, čímž bychom zvedali jejich cenu. Svým způsobem neexistuje škaredý vánoční stromek a u nás si opravdu každý vybere ten svůj," uvedl Netolička. K prodeji je letos připraveno asi 1500 stromků, asi 200 si jich lidé rezervovali, zájem se každým rokem mírně zvyšuje. Stromky se budou prodávat do 22. prosince.

Stromky na plantáži dorostou do požadované velikosti za několik let. "Stromečky nám letos rostly naprosto vzorně. Na podmínky si nestěžujeme, protože s nimi stejně nic nezmůžeme, příroda nám vždy přichystá nějaké překvapení, ale letos na nás byla hodná. I jarní výsadby se velice pěkně ujaly, takže i do budoucna máme vystaráno," uvedl Netolička.

Plantáž je velká přes čtyři hektary, městské lesy ve Valašském Meziříčí vlastní téměř 500 hektarů lesa. "Velikost plantáže zůstává stejná. Myslím, že trh se stromky je ve městě dostatečný, již usazený a občané mají široké spektrum nabídky. Náš objem produkce stromečků odpovídá i možnostem firmy, přece jen, prodej je doplňková činnost. Hlavní je péče o lesy a zeleň města Valašského Meziříčí. A zejména v lesích je kvůli kůrovcové kalamitě práce až nad hlavu," uvedl jednatel. "Prodej vánočních stromků nám na jednu stranu umožňuje se svým způsobem trochu odreagovat a na druhou udělat radost, zejména dětem. Těch přichází na plantáž v doprovodu rodičů čím dál víc a je hezké, že ony mají hlavní slovo při výběru stromečků. A když si vyberou, stromek jim upravíme a zabalíme, tak za jejich návštěvu máme pro ně připravenou ještě drobnou sladkou pozornost," uvedl Netolička.

V dřívějších letech se kvůli krádežím stromků vyhlašoval zákaz vstupu do mladých lesů. "Poslední dva roky, které byly poznamenány covidem, jsme se spolu s vedením města dohodli, že k tak restriktivní době nebudeme přidávat další zákazy a vsadíme na lidskou slušnost. Jsem moc rád, že doba ještě není tak špatná, jak se může zdát, a lidi se v lese chovají slušněji. Proto jsme ani letos nepřistoupili k vyhlášení zákazu a doufáme, že slušnost a ohleduplnost nejen vůči přírodě, ale i mezi námi v této složité době najde mnohem více místa," uvedl Netolička.


Zdroj: ČTK, 8. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:06