Tradičně nejvíce jde na dračku učňovské pečivo, které patří odjakživa k cenově dostupnějšímu, avšak kvalitou srovnatelné s produkty ostatních profesionálů. Učnovská cukrárna v Dánské ulici v Kladně už nyní hlásí konec objednávek. Ti, kteří přišli včas, zaplatili letos za kilo vánočního cukroví 950 korun, vloni to bylo 790 korun.

Téměř bez šance už jsou počátkem prosince i objednávající v Cukrárně Na Letné v Libušíně. Ani zde už objednávky nepřijímají - pouze ve výjimečných případech, nebo když někdo před tím zakázku zruší. Zákazníci tu za kilogram cukroví platí za 910 korun. Oproti loňsku je to nárůst okolo 200 korun.

V hradecké Cukrárně Sen běží naplno přípravy na Vánoce
Cukrárny se připravují na Vánoce. Zájem o cukroví je i přes zdražení velký

„Dlouho jsme nezdražovali, ale i my jsme museli vstupní náklady promítnout do výrobků,“ sdělila zdejší prodavačka.

V kladenské Ňam Ňam cukrárně zatím ještě objednávky přijímají, přičemž půl kila vánočního cukroví vyjde letos na 520 korun a kilo na 950 korun.

Ze dvou druhů drobného cukroví si lze vybrat i v kladenském Cukrářství Pudilovi. Klasické čajové pečivo zde stojí v kilovém balení za 825 korun a vánoční (různé druhy) 1250 korun. Vše podle chuti i náročnosti zákazníka.

Pečení vánočního cukroví ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti na náměstí E. Beneše v Kladně.Pečení vánočního cukroví ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti na náměstí E. Beneše v Kladně.Zdroj: Magdalena Koryntová

Plné ruce práce mají také učni SOŠ SOU na náměstí Edvarda Beneše v Kladně. Aktuálně zadělávají těsta na třicet kilogramů vánočního cukroví. „Vánočního cukroví pečou naši žáci devět druhů. Hotové výrobky ale nejsou určeny do prodeje pro veřejnost. Prioritně míří k zaměstnancům školy a na akce, které škola v období adventu pořádá,“ sdělil ředitel SOŠ a SOU Edvarda Beneše Petr Paták a zdůraznil, že vlastní výroba není úplně jednoduchá.

Aktuální cena cukru v olomouckých supermarketech, 4. října 2022
Cukr zdražuje. Vánoční cukroví bude jen pro bohaté, obávají se pekárny

„Ve škole se neučí přímo cukráři, čemuž odpovídá i vybavení kuchyně. Ale žáci to zvládají velmi dobře. V současné době proto doplňujeme cukrářské pomůcky a další inventář,“ podotkl Paták.

Cukrovinky učí péct i celebrity

Jedním z důvodů je i to, že škola pořádá sérii workshopů například se známou cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou.

O tom, že jsou na pravidelné návštěvy celebrit i advent ve škole dobře připraveni, není pochyb. Do vánočních příprav se tradičně zapojili i žáci oboru Aranžér s učitelkami odborného výcviku vyzdobili školu, vyrobili desítky adventních věnců, vánočních svícnů a kromě školy se postarali i o výzdobu Kladenského zámku.