Agris.cz - agrární portál

Návrh novely o dani z nemovitých věcí ohrozí stav české krajiny a lesů

8. 12. 2022 | ASZ

Současný návrh novely zákona o dani z nemovitých věcí může značně zatížit zemědělské a lesnické podnikatele, vlastníky půdy a lesů, a to navíc bez pozitivního efektu na státní rozpočet. Navíc může velmi negativně ovlivnit stav české krajiny a lesů, stejně tak jako venkovské, krajinné a lesní infrastruktury. Právě z těchto důvodů byly minulý týden k navrhované novele odeslány na ministerstvo financí společné připomínky Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) a Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL).

Vzhledem k vzájemnému názorovému porozumění a společnému memorandu mezi ASZ ČR a SVOL byl na ministerstvo financí zaslán společný dopis, který shrnuje zásadní připomínky k návrhu novely č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, jež je aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení. V návrhu novely zásadně nesouhlasíme s vyřazením ostatních ploch z výčtu pozemků osvobozených od daně či nezačlenění lesních cest do výčtu pozemků osvobozených od daně. Je zcela paradoxní, že v nové Společné zemědělské politice od roku 2023 budou na zemědělské půdě vznikat neproduktivní plochy (vyřazené z produkce pro podporu neproduktivních přírodě prospěšných prvků), na které budou zemědělci moci získat finanční podporu a jiné již existující (ostatní plochy), jež mají obdobnou funkci, budou zatíženy vysokou daní! Podle názoru ASZ ČR a SVOL se jedná o absurdní krok, který je v přímém rozporu s ochranou přírody a krajiny i s programovým prohlášením vlády.

Další zásadní připomínkou je nesouhlas s výrazným navýšením pravomocí obcí, které podle návrhu úpravy mají možnost osvobodit některé plochy od daně, ale také navýšit koeficienty určující výši daně u zemědělských pozemků, zemědělských staveb či ostatních ploch. Obce vzhledem k logické potřebě zajistit své rozpočty mohou mít motivaci daň upravovat směrem nahoru. Obáváme se proto zásadního navýšení daně ze zemědělských pozemků, staveb i daně z nevyužitelných a manipulačních ploch. Z důvodu zvýšení daňového zatížení mohou například soukromí vlastníci cest a komunikací v obcích/krajině tyto cesty rušit nebo měnit na produkční plochy.

Problematiku lesních cest a jejich obecného užívání upravuje několik legislativních předpisů, které na ni nahlížejí různou optikou - lesní zákon, zákon o dani z nemovitých věcí, vyhláška o technických požadavcích na stavby v lesním hospodářství, zákon o provozu na pozemních komunikacích, katastrální vyhláška. Situace je velice nepřehledná, v praxi způsobuje výkladové problémy a vůbec nezohledňuje skutečnost, že lesní cesty slouží k přepravě veřejnosti nemotorovými vozidly, na lyžích, saních apod. SVOL a ASZ ČR proto požadují, aby lesní cesty s evidovaným způsobem ochrany nemovitosti (pozemek určený k plnění funkcí lesa) byly od daně z nemovitých věcí osvobozeny.

Vzhledem k tomu, že v minulosti vydávaly orgány státní správy lesů rozhodnutí o zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení nebo lesů ochranných na celé pozemky, nejen na jejich části, SVOL a ASZ ČR žádají zajištění právní jistoty dotčených vlastníků lesů a úpravu návrhu novely v tomto duchu. Nesouhlasí také s navrhovanou úpravou vodních ploch, podle které by podléhaly dani i menší rybníky, jež neslouží intenzívnímu a průmyslovému chovu ryb, a ve zvýšené míře rovněž plní mimoprodukční funkce, zejména retenci vody a podporu biodiverzity (litorální ostrůvky, břehové a rákosové porosty apod.). Takový krok podle SVOL a ASZ ČR ohrožuje zachování vybudovaných ekologických prvků do budoucna. 

Ministra financí jsme proto společně požádali o důkladné zvážení a prozkoumání všech zaslaných připomínek, které jsou nejen pro členy ASZ ČR a SVOL, ale především pro stav krajiny a lesů zásadní.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Ing. Jiří Svoboda, předseda SVOL


Zdroj: ASZ, 8. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:03