Agris.cz - agrární portál

Nový plán zemědělských dotací podle Fialy nastaví spravedlivější prostředí

9. 12. 2022 | ČTK

Nový strategický plán Společné zemědělské politiky EU podle premiéra Petra Fialy (ODS) nastaví spravedlivější prostředí. Podpoří podle něj malé a střední zemědělce, kteří byli v minulých letech znevýhodnění oproti velkým podnikům, a posílí ekologické zemědělství. Novinářům to dnes řekl při bilanční návštěvě ministerstva zemědělství. Strategický plán nastavuje pravidla rozdělení evropských dotací. Fiala uvedl, že v příštím pětiletém období do českého zemědělství poputuje zhruba 200 miliard korun. Z peněz EU dostane ČR asi 136 miliard korun.

Strategický plán koncem listopadu schválila Evropská komise. Fiala zmínil, že tomu předcházelo dlouhé vyjednávání. Ocenil práci ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) při jeho přípravě. "Ustál obrovský tlak, který na něj i na vládu byl vyvíjen v souvislosti ze změnami. Jsem přesvědčen, že změny jsme udělali ve prospěch českého zemědělství a občanů," řekl.

Vláda letos v lednu rozhodla o úpravě takzvané redistributivní platby, která je i podle EK klíčovým prvkem českého plánu. Určuje, jak velké procento peněz určených na přímé platby na hektar bude rozděleno na prvních 150 hektarů půdy. Místo původně plánovaných deseti procent se letos česká vláda shodla na 23 procentech z částky. Povede to k tomu, že více peněz dostanou menší farmáři. Vyvolalo to několik protestů Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR, kteří zastupují spíše velké zemědělské podniky.

Fiala také připomněl, že plán se zaměřuje na ekologické hospodaření s ohledem na životní prostředí. "Současně zajišťuje dostatečnou podporu pro velké podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly. Je to vyvážená strategie," doplnil. Více zájemců by mělo podle něj také dosáhnout na dotace na investice díky limitům na jednotlivé projekty.

Ministr uvedl, že jedním z hlavních úkolů úřadů je nyní připravit IT systémy, novou metodiku nebo legislativu a důkladně seznámit zemědělce se všemi pravidly.

Fiala jako úspěch zmínil také přijetí novely zákona o významné tržní síle, která má vliv na transparentnost trhu a zlepšuje možnosti kontrol nekalých obchodních praktik. Podle Fialy pomůže českým zemědělcům i potravinářům. Zákon má chránit dodavatele velkých obchodních řetězců. Nově se bude významná tržní síla posuzovat podle obratu obou stran kontraktu.

Významnou tržní sílu má mít nově už odběratel s obratem nad dva miliony eur (asi 50 milionů korun) vůči dodavateli s obratem pod touto hranicí. Nově bude mít významnou tržní sílu i takový odběratel, jehož roční obrat v tuzemsku přesáhne pět miliard korun. Nekula poznamenal, že zákon se nyní bude týkat zhruba 800 subjektů, zatímco dříve to bylo jen 12 největších firem.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:10