Agris.cz - agrární portál

Hospodář ze Zbýšova stále chová prasata na domácí zabijačku, dnes porazil první

9. 12. 2022 | ČTK

První z pěti prasat dnes nechal při domácí zabijačce porazit Jaroslav Nekuža ze Zbýšova u Brna. Je jedním z mála, kteří u dříve tradiční záležitosti českého a moravského venkova zůstává. Převzal tradici po svém otci, sám už je dnes v důchodu a říká, že finančně už se vlastní chov prasat vůbec nevyplatí. Řekl to dnes ČTK. Maso a další výrobky z vepřového si rozděluje s bratrovou rodinou. Zabijačka už tak není událostí, při níž by se sešlo více lidí ze sousedství.

"Když to dělal otec, tak ještě nebyly mrazáky a bylo potřeba všechno rychle spotřebovat. Chodilo se po ulici a rozdávalo se a za týden zas porážel prase někdo jiný. Dnes to dáme do mrazáků a vydrží nám to klidně půl roku," řekl Nekuža. Pestrost zabijačkových produktů však zůstává, dělají se jelita, jitrnice, prejt či polévka a maso na uzení. "Spolupracujeme s místním řezníkem, který pracuje na jatkách a je šikovný," pochvaluje si Nekuža.

Dříve si prasata vykrmoval od selat, v posledních letech už má s výkrmem práce méně. Pronajímá pozemky zemědělskému podniku GenAgro Říčany a za to si od nich bere brambory a na přelomu září a října čtyři až pět stokilových prasat. "Pak je krmím šrotem a bramborami dva až tří měsíce, přiberou tak 40 až 50 kilo, některá mohou mít až 170 kilo, a postupně je až do března nechávám porazit. Dřív jsem brával jedno až dvě selata," řekl Nekuža.

Uvádí, že už se prasatům věnuje jen proto, že z nich má radost a že to dělal i jeho otec. "Při dnešních cenách se to vůbec nevyplatí. Dvacetikilové sele stojí 1600 korun, než se vykrmí, tak to něco stojí a to nepočítám čas, který strávím starostí o prasata," dodal Nekuža.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:33