Agris.cz - agrární portál

Ve třech malochovech v Hrusicích a Nebřenicích u Prahy se objevila ptačí chřipka

10. 12. 2022 | ČTK

Ve třech malochovech drůbeže v okrese Praha-východ se objevila ptačí chřipka, jde o několik desítek slepic, kachen, krůt či hus. Dva chovy jsou v Hrusicích a jeden v Nebřenicích. Část zvířat již uhynula, zbytek veterináři o víkendu utratí. Okolo ohnisek budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterinární inspektoři provedli ve všech třech chovech kontrolu a odebrali vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. Vyšetření potvrdilo, že jde o ptačí chřipku subtypu H5.

V prvním chovu v Hrusicích bylo původně přes pět desítek kusů drůbeže, převážně slepic, ale také několik hus a krůt. Chovatel ve čtvrtek nahlásil Státní veterinární správě úhyn nadpoloviční většiny drůbeže. "U ptáků se rovněž objevily klinické příznaky nákazy, jako je průjem, respirační obtíže a apatie," uvedl Vorlíček.

V druhém chovu v těsném sousedství chovatel nahlásil úhyn dvou ze 20 kachen. V chovu bylo dále 60 slepic a šest hus. Ve třetím zasaženém chovu v Nebřenicích, které jsou součástí obce Popovičky, uhynulo 25 ze 45 nosnic. Zbývající drůbež podle Vorlíčka také vykazovala příznaky ptačí chřipky. "Okolo ohnisek budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. V současné době se čeká na stanovení patogenity a konkrétního subtypu nákazy," dodal mluvčí.

Veterináři kvůli ptačí chřipce počátkem týdne zlikvidovali 15.000 kachen z chovu firmy Mavela Dynín ve Frahelži na Jindřichohradecku. Šlo o největší ohnisko nákazy, jaké v Jihočeském kraji kdy bylo. Nákaze předcházel masivní úhyn ptáků. Nové ohnisko se v Česku objevilo zhruba po sedmi měsících od posledního výskytu. V první polovině roku zaznamenali veterináři v ČR deset ohnisek ptačí chřipky v malochovech i komerčních velkochovech. V Evropě v poslední době ptačí chřipky přibývalo. Za listopad se objevilo přes 100 ohnisek.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá již v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.


Zdroj: ČTK, 10. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:26