Agris.cz - agrární portál

České štěrkopísky vysázely v hrušovanské pískovně ovocné stromy,daří se melounům

14. 12. 2022 | ČTK

Společnost České šterkopísky v okolí Hrušovan u Brna experimentuje při dotěžování ložisek. Jelikož při následné rekultivací mají bývalé lomy sloužit jako zemědělská půda, vysázela zde loni firma ovocné stromy, které letos úspěšně dorůstaly. Urodily se zde i velké melouny, uvedl v tiskové zprávě mluvčí těžební společnosti Petr Dušek. Je to i díky tomu, že po odtěžení vrstvy štěrkopísků mají rostliny blíže k podzemní vodě.

Společnost odtěžila v hrušovanském lomu zhruba dvanáctimetrovou vrstvu štěrkopísků. Před sázením zde také udělala závlahy a loni vysadila stovky stromů meruněk a švestek a desítky ořešáků, broskvoní a nashi. "Při příjezdové cestě jsme již dříve vytvořili lipovou alej ze stromů přesazených z lesa napadeného kůrovcem," uvedl Dušek.

Přeměnu starých štěrkopískových lomů na zemědělskou půdu už mají České štěrkopísky za sebou v dalších dvou dobývacích prostorech v okolí Hrušovan, zemědělsky se již využívají a funguje to.

Pískovna v Hrušovanech je jedním z nejdůležitějších zdrojů písku na jižní Moravě a zásobuje zákazníky na Brněnsku, na Vyškovsku i na Vysočině. České štěrkopísky provozují pískovny na řadě míst Česka a Slovenska a jsou také firmou, která se už řadu let snaží otevřít ložisko u Moravského Písku. Česká báňská služba již stanovila dobývací prostor, Jihomoravský kraj podal v srpnu proti tomuto správnímu rozhodnutí žalobu. Odpůrci se obávají ohrožení zdroje pitné vody pro 100.000 lidí.

mei hj


Zdroj: ČTK, 14. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:43