Agris.cz - agrární portál

Sklizeň obilí v Rusku je podle ministra zemědělství letos rekordní

15. 12. 2022 | ČTK

Rusko v letošním roce sklidilo rekordních 159 milionů tun obilí, řekl při vystoupení v ruském parlamentu ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Údaj pravděpodobně zahrnuje také obilí z ukrajinských území anektovaných Ruskem. Ukrajina opakovaně obvinila Rusko z rozsáhlých krádeží obilí, informovala agentura DPA.

Patrušev uvedl, že jeho údaj znamená hrubou sklizeň. Čistá sklizeň podle něj dosahuje kolem 150 milionů tun. To je výrazný nárůst proti předchozímu roku, kdy se sklidilo 120 milion tun obilí. Předchozí rekordní sklizeň byla z roku 2017 a činila 135 milionů tun.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v listopadu po analýze satelitních snímků oznámil, že Rusko na okupovaných územích Ukrajiny sklidilo již 5,8 milionu tun pšenice v hodnotě jedné miliardy USD (22,8 miliardy Kč). I po odečtení tohoto objemu je letošní sklizeň v Rusku vysoká.

Patrušev dodal, že Rusko letos také sklidilo více cukrové řepy, sóji, řepky, brambor a ovoce a zeleniny než v loňském roce.

Sklizeň obilí v Rusku má významnou roli pro ceny na světových trzích. Rusko je totiž jedním z největších vývozců a Moskva už oznámila plán vývoz v příštím roce zdvojnásobit. Ceny v letošním roce vzrostly, přispěla k tomu invaze ruských vojsk na Ukrajinu a blokáda černomořských přístavů.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) na začátku měsíce uvedla, že její index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 1,3 procenta. Proti loňskému roku ale ceny obilovin byly vyšší o 6,3 procenta.

irl spr


Zdroj: ČTK, 15. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 09:37