Agris.cz - agrární portál

Reuters: Z londýnského protileteckého krytu je farma na potraviny budoucnosti

19. 12. 2022 | ČTK

V podzemním protileteckém krytu z druhé světové války, kde je nad hlavou slyšet rachot vlaků londýnského metra, se aromatické listy koriandru naklánějí k růžové záři LED žárovek. Společnost Zero Carbon Farms v Claphamu pěstuje bylinky a zeleninu 33 metrů pod zemí. I tak by mohlo vypadat zemědělství budoucnosti, píše agentura Reuters.

Clapham je hustě obydlená čtvrť na jihu Londýna, kde není místo pro konvenční zemědělství. Ale 30 metrů pod zemí se nachází kilometr dlouhý tunel a díky technologiím se tam zemědělství stalo realitou. Sedm let po první sklizni se společnost chystá zdvojnásobit pěstební prostory, aby stačila uspokojit poptávku po hrášku, rukole nebo řeřiše. Výpěstky od ní kupují velké britské řetězce jako Marks & Spencer i místní restaurace.

"Budoucnost tohoto odvětví je opravdu zářná a já si myslím, že zásadním bodem obratu bude správné využití technologií," říká hlavní pěstitel farmy Tommaso Vermeir.

Takzvané vertikální zemědělství, což je označení pro pěstování plodin v několika nad sebou umístěných úrovních a často v kontrolovaném prostředí, je rychle se rozvíjejícím odvětvím. Celosvětově do těchto projektů investoři dávají miliardy dolarů. Je považováno za součást řešení potravinové bezpečnosti v době nárůstu světové populace a v době, kdy klimatické změny a geopolitika ohrožují zásobování.

Pěstování za pomoci umělého světla je však energeticky náročnější než konvenční zemědělství a vysoké náklady na produkci jsou pro vertikální farmy po celém světě problémem.

"Toto odvětví je tak vzrušující a náročné proto, že ho ještě nikdo nerozlousknul," poznamenala ředitelka rozvoje podnikání ve společnosti Zero Carbon Farms Olivia O'Brienová.

Podzemní umístění farmy poskytuje přirozenou izolaci proti chladu. Společnost má takzvané "virtuální soukromé rozvody", které přivádějí energii z obnovitelných zdrojů. Ceny energií letos prudce vzrostly, ale farma se dohodla s dodavatelem Octopus Energy a za energie platí méně než jiní klienti.

Zemědělství tam spotřebovává o 70 až 90 procent méně vody a o 95 procent méně hnojiv než klasické zemědělství. Pěstování je celoroční a obecně rychlejší.

Společnost Zero Carbon Farms se domnívá, že má proti desítkám jiných projektů vertikálních farem, které v Británii vznikají, výhodu díky svým referencím v oblasti udržitelného rozvoje a dlouholetým zkušenostem. Doufá také, že se to projeví ve vyšších výnosech z nových pěstebních ploch.

Semena se vysévají na odřezky koberců, a přestože na této farmě není půda, pracovníci nosí uniformu, jejíž součástí jsou holínky - tedy klasický zemědělský doplněk. Vedoucí farmy, 27letý Riley Anderson, jeden z 35 zaměstnanců společnosti, okrajuje listy ze stonků obrovským nožem a říká, že to není typická londýnská práce.

"Nechtěl jsem pracovat v kanceláři. Chtěl jsem dělat něco jiného, a tohle mi rozhodně vyhovuje," říká Anderson.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 18:04