Agris.cz - agrární portál

Vinaři z Chateau Valtice sbírali hrozny pro výrobu ledového vína, bylo minus 12

19. 12. 2022 | ČTK

Vinaři z Chateau Valtice dnes mohli díky příhodným klimatickým podmínkám sbírat v okolí Dolních Dunajovic na Břeclavsku hrozny pro výrobu ledového vína. Teplota totiž klesla až na minus 12 stupňů Celsia, přičemž pro sběr je potřeba alespoň minus sedm. Do vinohradů vyrazilo 30 sběračů a až do dopoledních hodin sbírali na ploše 1,5 hektaru, řekl ČTK generální ředitel firmy Marek Šťastný. Během dneška budou víno lisovat.

Sesbírali 7000 kilogramů vína, což při výlisnosti 20 procent znamená zhruba 1500 litrů vína. "Začali jsme v pět hodin ráno, nechali jsme hrozny pěkně promrznout. Letos jsme si nechali na sběr Veltlínské zelené. Dříve jsme nechávali Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský, ale letos byla na tyto odrůdy náročná sezona a byly náchylné k hnilobám," řekl Šťastný.

Právě před Vánoci bývá ideální termín pro sběr hroznů, které se pak k výrobě používají. "Obvykle se před Vánoci ochladí a na Vánoce pak přijde obleva. Jednou jsme zkoušeli sbírat až v lednu, ale nemá smysl nechávat hrozny na vinohradu déle. Čím déle tam jsou, tím je kvalita horší," vysvětlil Šťastný. V případě, že nemrzne v prosince dostatečně, využijí se hrozny k výrobě jiného druhu přírodně sladkého vína.

Na vinicích bylo letos o něco více sněhu, než je běžné, ale sběračům to nevadilo. Navíc v jižní části jižní Moravy nenasněžilo zdaleka tolik jako v Brně či na Blanensku. "Nasněžily asi čtyři centimetry, takže na hroznech se uchytí jen trocha sněhu. A listy už jsou opadané, takže jsou hrozny dobře vidět," řekl Šťastný.

Ledová vína jsou charakteristická nižším podílem alkoholu a vysokým zbytkem cukru.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 19:40