Agris.cz - agrární portál

Organizace Unesco ocenila francouzskou bagetu

25. 12. 2022 | pekarske-technologie.cz

Když se řekne Francie a francouzské pečivo, málokdo si nepředstaví bagetu. Bageta je všudypřítomnou a oslavovanou součástí francouzské gastronomie a dalo by se říct, že i kultury.

To potvrdila i organizace UNESCO, která bagetu přidala na seznam nehmotného kulturního dědictví. Francouzi jsou na tento úspěch náležitě hrdí a ani na chvíli nepochybují, že by to tak mělo být. Vždyť bageta je pro ně víc rituálem a symbolem sdílení než jídlem a ocenění UNESCO je tedy zároveň oceněním francouzského způsobu života. Během vyhlášení francouzští zástupci vyjádřili svou radost a vlastenectví nadšeným máváním bagetami nad hlavou.Kde se vzala bageta?

O původu bagety koluje spousta povídaček. Někteří ji spojují s Napoleonem, jiní s pekařem Augustem Zangem, ale pravda je taková, že pravý původ není známý. Jediným milníkem, kterým si můžeme být jistí, je, že své pojmenování a současnou podobu získala před více než sto lety. V současné době se cena baget může pekárnu od pekárny lišit, ale do roku 1986 byla cena jednotná.

Získá bageta zpět své postavení?

Vyhlášení bagety nehmotným kulturním dědictvím možná bagetě pomůže vydobýt si zpět místo, které za poslední roky pozvolna ztrácela ve prospěch moderního a zdravějších kváskového pečiva. I tak se však ve Francii každý den upeče asi 16 milionů křupavých baget a prodá se jich kolem 320 kusů za jedinou sekundu. Bageta a Francie k sobě prostě neodmyslitelně patří!

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 25. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 09:09