Agris.cz - agrární portál

Zemědělské společnosti Zevos meziročně vzrostly tržby, zisk však měla nižší

26. 12. 2022 | ČTK

Společnosti Zevos z Uherského Hradiště, která podniká především v zemědělství a také ve stavebnictví, vzrostly loni meziročně tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží o 31,3 milionu korun na 461,9 milionu. Podnik za rok 2021 vykázal čistý zisk téměř 9,5 milionu korun, o rok dříve přesáhl 13,4 milionu korun. Vyplývá to z účetní závěrky a výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma provozuje na Uherskohradišťsku několik závodů. Stanovené hospodářské výsledky se podle předsedy představenstva Josefa Tuhého podařilo splnit ve všech z nich s výjimkou drůbežárny ve Starém Městě. Dalšími závody jsou sušárna a výrobna krmiv v Dolním Němčí, závod výroby vepřového masa v Kunovicích, stavební závod v Uherském Brodě a středisko nájmů ve Starém Městě. Zisk z loňského roku společnost převedla na účet nerozdělených zisků z minulých let.

Podnik se věnuje chovu prasat a drůbeže, dodává na trh maso a vejce. Dále vyrábí melanž, tedy vaječnou surovinu, kterou využívají zejména pekaři a cukráři. Podle údajů uvedených na webových stránkách produkuje Zevos též úsušky a další krmiva pro hospodářská zvířata. Nabízí i stavební činnost, prodej motorových paliv, olejů a maziv, pronájmy, ekonomické poradenství nebo zprostředkovatelskou činnost v oblasti obchodu.

Celková čistá aktiva společnosti dosahovala na konci loňského roku téměř 292,5 milionu korun. Vlastní kapitál činil zhruba 147,9 milionu korun, cizí zdroje přesahovaly 141,9 milionu korun. Firma loni zaměstnávala v průměru 97 lidí, o rok dříve jich bylo o čtyři více. Na jejich mzdy uvolnila v roce 2021 zhruba 38,6 milionu korun, meziročně o 537.000 korun méně.

Pro letošek společnost plánovala dosažení ziskovosti ve všech závodech, výstavbu fotovoltaických elektráren v areálech podniku a opatření na úsporu energií. Firma Zevos vznikla v roce 1992. Navazuje na působení Zemědělského výrobního sdružení Uherské Hradiště, pod které od 70. let spadalo několik družstevních podniků.


Zdroj: ČTK, 26. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 22:21