Agris.cz - agrární portál

Výrobce dortů Marlenka z Frýdku-Místku zvýšil tržby o 21 pct na 608 milionů Kč

29. 12. 2022 | ČTK

Společnost Marlenka international, která vyrábí ve Frýdku-Místku medové dorty, zvýšila loni tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb o 105,4 milionu na 608 milionů korun. Nárůst představoval 21 procent. Čistý zisk firmě vzrostl o 35,2 milionu, tedy 44 procent, na 115 milionů korun. Společnost Marlenka international to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Také loni prodej výrobků Marlenky negativně ovlivňovala pandemie covidu-19, v mnoha zemích byly měsíce zavřené všechny kavárny a restaurace. "V roce 2021 epidemie v průběhu roku postupně oslabovala, a tak se opětovně mohly otevírat kavárny a restaurace, kam naši mnozí distributoři mohli začít znovu naše výrobky dodávat. Díky této postupné obnově gastro ekonomiky jsme v roce 2021 zaznamenali rekordní prodeje většiny našich výrobků," uvedla firma.

Podnik vyrobil více než 9,13 milionu produktů, což představovalo meziroční nárůst o 20 procent. Novým výrobkem, jejž firma loni uvedla na trh, byly medové doutníčky s tvarohovo-ořechovou náplní. Mezi nejprodávanější výrobky firmy patří dlouhodobě dorty, kuličky či snacky. Během roku 2021 se zvýšily obraty všech skupin výrobků, nejvíce, o 40,5 procenta, u snacků.

"Výrobky Marlenka byly v roce 2021 exportovány do 43 zemí světa tří kontinentů - Evropy, Severní Ameriky a Asie. Obrat z exportu výrobků Marlenka činil 73 procent z celkového obratu prodeje a tuzemský prodej 27 procent. V porovnání s předešlým rokem se podíl exportu zvýšil o tři procenta," uvedla firma.

Obrat prodeje v Česku se zvýšil o 6,7 procenta, na Slovensku o 17,6 procenta. Významně meziročně rostly prodeje například v Německu (o 25,7 procenta), v Polsku (o 80,8 procenta) či v Rumunsku (o 74,8 procenta).

"Ke zvýšení obratu z prodeje došlo také na dalších významných trzích Evropy, jako je Irsko, Nizozemsko, Francie, Malta, Lotyšsko a v některých dalších zemích. Nově se naše výrobky začaly prodávat v Srbsku," uvedla firma. Mnohaměsíční zavření restaurací a kaváren způsobilo meziroční pokles obratů v asijských zemích. Zato se například o 123,8 procenta zvýšil prodej v USA.

Na počátku loňského roku podnik rozjel druhou výrobní linku na výrobu dortů, díky čemuž zvýšil kapacitu výroby dortů a inovoval jejich vzhled. Aby uspořila energii, zahájila společnost projekt výstavby fotovoltaické elektrárny na jihozápadních částech své budovy.

"Do rozvoje firmy bylo od roku 2009 do konce roku 2021 investováno více než 1,4 miliardy korun. Veškeré výrobní technologie jsou vyvíjeny na míru a na jejich vývoji společnost Marlenka aktivně spolupracuje," uvedla firma. Na některé části výrobní linky má značka i vlastní patent.

Marlenka international měla na konci loňského roku 284 zaměstnanců, meziročně o 17 více. Společnost produkující dorty Marlenka je na trhu od roku 2003 a vyrábí produkty podle staroarménské rodinné receptury. Jejím majitelem je Gevorg Avetisjan, který z Arménie pochází.

vpl hj


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:58