Agris.cz - agrární portál

Provozovatel sítě maloobchodních prodejen ENAPO skončil loni ve ztrátě

29. 12. 2022 | ČTK

Společnost ROSA market, která provozuje síť maloobchodních prodejen ENAPO, loni skončila ve ztrátě téměř 275,1 milionu korun. O rok dříve zaznamenala zisk zhruba 5,2 milionu korun. Firma sídlící v Kroměříži utržila loni z prodeje zboží, výrobků a služeb zhruba 2,658 miliardy korun, meziročně přibližně o 138,3 milionu korun méně. Vyplývá to z účetní závěrky společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Ztráta firmě loni vznikla především v souvislosti s opatřeními přijatými proti šíření pandemie koronaviru. Výrazný vliv na ni měly i pokles marže a skokové zvýšení nákladů za elektrickou energii, plyn a teplo. "Také došlo ke zvýšení minimální mzdy," uvedl v účetní závěrce jednatel podniku Miloň Miller.

Čistá aktiva firmy dosahovala na konci loňského roku téměř 690,1 milionu korun. Vlastní kapitál přesahoval 74,2 milionu korun a cizí zdroje činily přibližně 615,8 milionu korun.

Pod značkou ENAPO působí kromě vlastních prodejen společnosti také skupina franšízových prodejen. Nacházejí se ve městech a obcích po celé České republice. "Navazují na provoz prodejen, které v těchto lokalitách dříve tradičně působily a zákazníci do nich docházeli a nadále dochází na každodenní nákupy čerstvých potravin a dalšího potravinového a drogistického zboží," uvádí firma na svém webu.

V nabídce zboží najdou zákazníci jak produkty od největších dodavatelů a známých značek, tak i výrobky tradičních českých značek a regionálních dodavatelů. Sortiment obohacuje skupina výrobků vlastních značek AVE a Ríša. Kromě prodeje potravinářského a drogistického zboží se ROSA market zabývá i zásobováním školních a závodních jídelen a restaurací. Věnuje se i distribuci potravinářského sortimentu pro pekárny, cukrárny, výrobny lahůdek a podobně.

Společnost působí na trhu od roku 1997. Loni pro ni pracovalo v průměru 1080 lidí, meziročně o 80 méně. Na osobní náklady zaměstnanců firma v roce 2021 uvolnila zhruba 433,3 milionu korun. Od letošního května je stoprocentním vlastníkem firmy ROSA market společnost Market Zone.

chv hj


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:58