https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladoboleslavska-bioplynova-stanice-by-mohla-zpracovavat-vsechen-komunalni-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladoboleslavská bioplynová stanice by mohla zpracovávat všechen komunální odpad

30.12.2022 11:16 | OLOMOUC (ČTK)
Bioplynka
Bioplynka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mladá Boleslav plánuje rozšířit do budoucna bioplynovou stanici v průmyslové zóně Plazy o zpracování veškerého komunálního odpadu. Zatím má zpracovávat pouze bioodpad. Na investici chce využít evropské dotace z programu integrovaných územních investic (ITI), které bude město čerpat do roku 2027. Novinářům to řekl první náměstek primátora Jiří Bouška (ANO).
 
"Je to projekt, který jsme nazvali bezodpadové Mladoboleslavsko. Chtěli bychom rozšířit to, co se teď staví v Plazích, kde by se pak kompletně zpracovával komunální odpad," řekl Bouška. Město se tak podle něj připravuje na omezení skládkování, které by podle zákona mělo platit od roku 2030. "Je potřeba, abychom komunální odpad dokázali během pár let zpracovávat modernější technologií než to vozit na skládky," doplnil.

Plány na rozšíření stanice v Plazích jsou podle něj zatím ve fázi příprav. Město například jedná se společností Ško-energo, která zajišťuje energie pro automobilku Škoda Auto a teplo pro Mladou Boleslav, aby pevnou část z odpadů pálila. "Pokud by to nešlo, spálí se někde jinde," řekl Bouška.

Produktem bioplynové stanice, kterou město staví od loňského listopadu, bude zejména biometan, respektive bioCNG jako palivo pro městské autobusy. Na stlačený plyn by mělo jezdit v budoucnu 55 autobusů městské dopravy, nyní jich má město 21. V čerpací stanici v Plazích by mohly začít tankovat bioplyn zhruba v polovině příštího roku. Ostrý provoz se má spustit v listopadu. Stanice má ročně zpracovat 25 000 tun biologicky rozložitelného odpadu.

Investice do výstavby stanice přesáhne 363 milionů korun, s plánovanou technologií na čištění bioplynu, výrobu biometanu a čerpací stanici půjde téměř o 420 milionů korun. Investorem stavby je společnost Compag Mladá Boleslav.

Mladá Boleslav a okolní obce mohou v letech 2021 až 2027 čerpat z evropských dotací přes miliardu korun. Se schvalováním rozpočtu v únoru chce město odsouhlasit i první část projektů, na které by měly dotace jít.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

30.12.2022 21:08
Stručně řečeno bioplynka se rozšíří o spalovnu nebiologického komunálního odpadu. Proč se musí takto rozumná věc tak dlouze okecávat? Asi kvůli odpůrcům z řad zelených a aktivistů.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

1.1.2023 22:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Compag sváží z celého okresu MB odpad, ten biologický bude využívat v bioplynce(ta už je postavená) ale na pálení se domlouvá se Škodaenergo(elektrárna ve Škodovce).Škodaenergo před cca rokem proklamovala že chce přejít z uhlí na štěpku.Hlavní problém je, že současná skládka se už nebude rozšiřovat a tak vedle bioplynky se zřejmě postaví třídírna komunálního odpadu jejíž výstupy budou organika pro bioplyn, hořlavý odpad pro Škodu energo a nehořlavý odpad pro skládkování.Tak to chápu já.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 13:21
Postavit k tomu park solárů a větrníků, můžou vyrábět i syntetické palivo. To bude časem asi dost terno.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.1.2023 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, pokud by na to bylo 95 % dotací, jistě by se to podniku vyplatilo. To navrhujete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 16:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Ne. Na čistě komerční bázi to taky pojede, dotace to jen urychlují a vytváří konkurenceschopnost.
Odpovědět

Viktor Šedivý

1.1.2023 21:34 Reaguje na Pavel Hanzl
dotace VYTVÁŘÍ konkurenceschopnost

Kampak ten Hanzl chodí na taková kvanta vtipné kaše?
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

1.1.2023 22:31 Reaguje na Viktor Šedivý
Asi má ten kouzelný hrneček a zapoměl jak se zarazí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 16:32 Reaguje na Viktor Šedivý
Není to přece složitý. Někdo má dobrý nápad a nemá kačáky, musí je sehnat pak je splácí, tím zatěžuje provoz, nemá na inovaci a mezitím se mu konkurence namnoží.
Dotovaný jedinec může makat naplno a tím má v konkurenci lepší pozici. Proto se to taky dělá, proto se to kritizuje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.1.2023 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jsem zvědav, kolik splatíte státu zpět
za tu dotaci do solárů. Bez ní a bez uměle
navýšené ceny elektřiny by jste do toho nešel stejně, jako 99% všech dnešních "solárníků".
Rozdávat dotace jako nevratné prostředky je
přežitek socialismu, kdy úspěšní drželi nad
vodou neúspěšné a ty odvody brzdily jejich
rozvoj. Tím se snižovala iniciativa těch
úspěšných a podporovalo to, že neúspěšní
ani neměli snahu se zlepšovat. Toto je cesta
do stagnace a zaostávání za skutečným tržním
prostředím, které neúspěšné vyřadí a naopak
se ti úspěšní bez okrádání více rozvíjejí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2023 19:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Když jsem šel do důchodu, počítali mi 48 odpracovaných let, nebyl jsem nikdy na pracáku, nebral žádné dávky (kromě přídavků na děcka) a nemocenskou minimálně (po plyšákovi vůbec). Vždycky jsem platil to, co mi předepsali. Pracoval jsem v dost náročné profesi, dost často po stavbách i v nebezpečném prostředí (výšky, podzemí).
Máte pocit, že bych byl parazit který si nezaslouží pár kaček na dotaci na fve, která ještě ulehčí státu? Fakt jsem si na to nevydělal? A vy?
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

3.1.2023 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud jste si na to vydělal, tak máte peníze naspořené a nepotřebujete dotaci.Pokud je instalace FVE ekonomicky výhodná, tak se Vám peníze vrátí a nepotřebujete dotaci(stačí Vám půjčka).Za dost náročnou profesi Vám platili i dost peněz.FVE ulehčí státu?Prodraží elektřinu normálním odběratelům.Stát okrade všechny a dotace přidělí jen některým, myslíte, že pokud požádají o dotaci všichni tak ji dostanou?Většina lidí si vydělala stejně jako Vy a dotace nedostanou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist