Agris.cz - agrární portál

Kraj Vysočina zpracoval plán pro zvládání sucha, aplikace bude na krajském webu

30. 12. 2022 | ČTK

Kraj Vysočina letos dokončil plán pro zvládání sucha. Má podobu webové aplikace, která je propojená s řadou databází a dalšími zdroji aktuálních informací například od podniků povodí. Formou barevného semaforu v mapě bude upozorňovat na stav sucha v jednotlivých částech kraje. Veřejná část plánu bude po schválení na příslušných ministerstvech přístupná na krajských webových stránkách. Vyplývá to ze zprávy na webu kraje. Zpracování plánu stálo přes dva miliony korun, náklady z větší části pokryjí dotace.

Povinnost zpracování plánu pro sucho podle kraje vyplývá z vodního zákona, jeho vytvoření na Vysočině trvalo déle než rok. Ke schválení na ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství hejtmanství plán odeslalo koncem letoška.

Kromě možnosti upozornění na stav sucha obsahuje nový krajský plán například informace o aktuálním stavu významných zdrojů vody a jejích uživatelích, o opatřeních ke snížení dopadu sucha, řešení nouzového zásobování vodou i postupy pro případ vyhlášení krizového stavu.

Aplikace bude podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) přínosem také pro konkrétní obce. "Bude zde možné i sledovat, jaká opatření obec přijala u podobných problémů v minulosti a jaký to mělo efekt," uvedl. Kromě údajů povinných ze zákona má totiž vysočinský plán nepovinnou část vytvořenou na základě údajů od téměř tří stovek obcí o dopadech sucha na zásobování obyvatel pitnou vodou, i ta se bude průběžně doplňovat a aktualizovat.

Obce podle kraje nejsou povinné informovat nadřízené vodoprávní úřady o opatřeních, která v souvislosti se suchem přijímají. Tyto informace jsou ale pro kraj důležité jak při rozhodování o opatřeních v období sucha, tak při dlouhodobém plánování, které se týká například dalšího propojování vodárenských soustav Vysočiny a Jihomoravského kraje.

vst hj


Zdroj: ČTK, 30. 12. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:47