Agris.cz - agrární portál

Městské lesy Litomyšl se vrací k obvyklým hospodářským výsledkům

4. 1. 2023 | ČTK

Městské lesy Litomyšl se po kůrovcové kalamitě postupně vrací k běžným hospodářským výsledkům. V roce 2021 byly nízké kvůli extrémně špatným výkupním cenám dřeva, vloni se naopak prodávalo za ceny vysoké, řekla dnes ČTK mluvčí Litomyšle Anna Doubravová. Letos organizace plánuje zisk kolem 6,5 milionu korun, ve srovnání s loňskem to představuje stagnaci.

"V loňském roce byla situace na trhu výrazně příznivější. I přesto ale bohužel platí, že majetky, které musely ve velkých objemech zpracovávat kůrovcové dříví v období nízkých cen, utrpěly obrovské finanční ztráty. Tato skutečnost se dotkla i nás, a to řádově v jednotkách milionů korun ročně," uvedla Doubravová.

Pro letošní rok městské lesy plánují celkové výnosy 32 milionů a náklady 26 milionů korun. Z prodeje dřeva a ostatních produktů lesa by mohly získat 28 milionů korun, 2,5 milionu korun čekají jako příspěvek na hospodaření od ministerstva zemědělství. Lesní práce budou stát 13 milionů korun, na mzdy půjde asi 4,5 milionu korun.

Lesy se snaží napravovat škody způsobené kůrovcovou kalamitou a suchem. "Díky důslednému dodržování všech opatření se nám zatím daří zabránit plošnému rozpadání porostů, které by se mohlo projevit velkými, obtížně zalesnitelnými holinami s dlouhodobou ztrátou funkce lesa," uvedla Doubravová. Postupně se také mění druhová skladba obnovovaných porostů, která je pestřejší a nevytváří rozsáhlé monokultury.

Městské lesy Litomyšl spravují v okolí města a přilehlých obcí 2000 hektarů lesa, z nichž 200 hektarů má prioritu ochrany přírody. Firma hospodaří trvale udržitelným způsobem, je držitelem certifikátu PEFC, podporuje také rekreační využívání lesů. Městské lesy také nabízejí možnost pronájmu hájenek.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:57