Agris.cz - agrární portál

Oceněné českobudějovické řeznictví prodalo loni dosud nejvíc řízků

7. 1. 2023 | ČTK

Firma Řeznictví Dědouch z Českých Budějovic zaznamenala loni dosud nejvyšší obrat za prodej řízků, které z větší části nabízí přes rozvoz. Letos plánuje firma společně s podnikem Uzeniny z komína vybudovat velkoobchod zaměřený na restaurace či školní jídelny. V poslední době vnímá trend, že lidé kupují víc levnějších uzenin. Loni jí obrat meziročně stoupl asi o deset procent z předloňských víc než 42 milionů korun. ČTK to v rozhovoru řekl majitel podniku Vladimír Dědouch. Firma získala loni v jihočeském kole soutěže Firma roku cenu Ekonomicky nejúspěšnější firma. Nabízí jen české maso.

"Vidím trend, že spíše se teď kupuje maso trošku na úkor uzenin a spíš levnější uzeniny. Je vidět, že rodinám zbývá méně peněz na nákupy a v druhé polovině měsíce jsou tlačeny k tomu, aby koupily levnější uzeninu," řekl Dědouch, který dříve osm let pracoval jako kriminalista a také vedl tři roky operativní oddělení u protikorupční policie v Českých Budějovicích. Zároveň ale už otci pomáhal s ekonomikou rodinné firmy. Míní, že v byznysu úročí některé policejní zkušenosti. "Zejména komunikaci s lidmi. Když 12 let vyslýcháte, naučíte se lidi poznat a odhadnout," řekl Dědouch, absolvent pražské Vysoké školy ekonomické.

Firma vznikla v roce 1994, kdy jeho rodiče otevřeli první prodejnu na náměstí v Trhových Svinech. V roce 2019 po nich podnik převzal společně s kolegou Janem Hammerschmiedem. Provozují tři řeznictví v Českých Budějovicích a jedno v Trhových Svinech, nově také kavárnu v centru Českých Budějovic. V roce 2021 měla firma čistý obrat 42,2 milionu Kč a čistý zisk 465.000 korun, vyplývá z účetní závěrky. Za loňský rok bude obrat asi o deset procent vyšší, podobně vzroste i zisk, řekl Dědouch.

Hodně se daří firemní řízkárně, která měsíčně vyrobí 100 až 200 kilogramů řízků. Částečně je prodávají z okénka na českobudějovické Lannově třídě, hlavně ale skrze rozvoz. "Obrat za minulý rok byl nejúspěšnější v historii, co řízkárnu provozujeme," řekl Dědouch. Před třemi lety začalo řeznictví zásobovat také restaurace, obrat z nich roste každý rok o sto procent. Stoupá i poptávka po rautech.

Klíčovým dodavatelem masa jsou Kostelecké uzeniny z koncernu Agrofert, konkrétně firma Maso Planá. Dědouch podporuje i místní menší dodavatele, nabízí rovněž uzeniny ze Zemědělského družstva Bělčice. Předloni v únoru začala firma sama vyrábět, mimo jiné tlačenku, huspeninu, prejt, jitrnice, sádlo, škvarky nebo zavařené maso ve skle, za nějž loni získala ceny v soutěžích Regionální potravina a Chutná hezky. Jihočesky.

Letos firma vytváří rezervu na energie. Odhaduje, že za elektřinu zaplatí čtyř až pětinásobek průměrné ceny předchozích čtyř let. Proto letos zatím nezvýšila nikomu z 27 zaměstnanců mzdy. Dědouch zvažuje, že jim po prvním čtvrtletí vyplatí prémii. "Nechci dostat firmu do červených čísel," komentoval. Rostou zároveň další náklady. Loni meziročně nejvíc zdražilo drůbeží maso, o 30 až 40 procent, hovězí o deset až 20 procent. Firemní marže je tak nižší.

Řeznictví chce letos vybudovat velkoobchod s firmou Uzeniny z komína Libora Nováka, který má 30 provozoven. Dodávali by restauracím, hotelům či školním jídelnám, a nejen maso a uzeniny. Firma si sama vyrábí také šest druhů pomazánek, z nichž nejvíc jde na odbyt nivová, a polotovary. Každý pátek dělá tatarák. Loni v první vlně uprchlické krize z Ukrajiny dodávala firma za nákladové ceny asi čtyři měsíce denně až 350 obložených housek do krajského krizového centra.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 08:05