Agris.cz - agrární portál

J&T se díky akvizici deseti zemědělských firem stane dvojkou na trhu

11. 1. 2023 | ČTK

Skupina J&T dokončila nákup zemědělských společností spadajících pod Spearhead Czech a Spearhead Slovakia. Skupina o tom informovala v tiskové zprávě. Uvedla, že tím rozšíří rozlohu půdy, na které její firmy hospodaří, na 37.000 hektarů a po holdingu Agrofert se stane druhou největší zemědělskou skupinou v Česku. Výši transakce společnost neuvedla.

Transakci v prosinci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Týkala se deseti zemědělských firem v ČR a SR, které se věnují primárně rostlinné a živočišné prvovýrobě. Podle J&T působí v ČR v okolí Kardašovy Řečice, Jihlavy, Hradce Králové a Olomouce. Spolu s novými akvizicemi bude nyní skupina v zemědělství zaměstnávat 450 lidí v Česku a na Slovensku.

Skupina uvedla, že rozšířením portfolia firem ročně vyprodukuje mimo jiné 90.000 tun pšenice, což představuje její roční spotřebu zhruba 450.000 lidí v Česku. "Oblast zemědělství pro nás představuje dlouhodobou investici, mimo jiné i proto, že vnímáme její strategický význam v celoevropském kontextu," uvedl místopředseda představenstva J&T Finance Group Dušan Palcr.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha dnes uvedl, že se v Česku i kvůli změnám v zemědělských dotacích vyskytují středně velké firmy k prodeji. "Do sektoru vstupují i nezemědělské firmy typu banky," řekl. Svaz by podle něj preferoval, kdyby firmy kupovaly spíše podniky, které v zemědělství dlouhodobě působí.

Svaz se podle Pýchy snaží přesvědčovat i majitele firem, kteří chtějí své podniky prodat, aby tak učinili v zemědělském sektoru. Zmínil, že prodeje například investičním skupinám mohou dál podpořit orientaci na nyní nejvíce rentabilní rostlinnou výrobu, což má negativní vliv na produkci potravin v ČR. Pýcha dnes také upozornil na to, že rostlinná výroba začíná nad živočišnou převládat, ideální by přitom byl rovnovážný stav.

Podle poradenské společnosti Farmy.cz stoupá od roku 2020 podíl nezemědělských investorů, kteří nakupují v Česku půdu. V roce 2021 se to týkalo 48 procent pozemků, které se přes portál společnosti prodaly.

zaz ptd


Zdroj: ČTK, 11. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:06