Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne 11.1.2023

12. 1. 2023 | Agris

Zlomový rok pro české lesy. Letos můžeme dostat kůrovce pod kontrolu, věří experti

Rok 2023 by mohl přinést zásadní zlom v boji s kůrovcem. Kalamita loni v Česku opět zpomalovala, a pokud bude tento trend pokračovat i letos, dostanou lesníci šíření brouka pod kontrolu. Ke zlepšení přispívá zavádění účinnějších metod boje proti kůrovci, ale zejména počasí, které škůdci nepřeje.

Méně oxidu dusného z pasoucích se krav

Pasoucí se skot vypouští do atmosféry mnohem méně škodlivého oxidu dusného, než se dříve předpokládalo. Uvádějí to výzkumníci ze Švýcarska v reakci na praktický výzkum, o kterém Schweizer Bauer píše na svých webových stránkách (původní článek zde).

V Česku loni přibyly další více než tři hektary skleníků, hlavně s rajčaty

Pěstitelé zeleniny loni v Česku zprovoznili další více než tři hektary moderních skleníků, a jejich celková plocha tak vzrostla na 62,3 hektaru. Ve sklenících farmáři celoročně pěstují hlavně rajčata, na která připadá 80 procent kryté plochy.

Česko bude letos závislé na dovozu potravin. Ceny budou růst, varují zemědělci

Česko bude letos, stejně jako loni, závislé na dovozu potravin. Loňské záporné saldo agrárního zahraničního obchodu se podle odhadu bude blížit 45 miliardám korun. Novinářům to v úterý řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 12. 1. 2023





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:29